Det är roligt att veta bäst

En bra sak med att åldras är att man vågar säja precis vad man tycker. Man struntar i om man gör bort sig och behöver inte låtsas eller göra till sig. Man blir kort sagt friare.

Det här är tankar som Barbro Lindgren förmedlar i inledningen till Det är roligt att veta bäst, som kom häromåret. Och nog får vi veta vad Barbro tycker och tänker om än det ena än det andra. I stort som i smått. Om underhållning till exempel. I allmänhet är den medioker tycker hon, fast det finns ju undantag som är riktigt bra: Monty Python, Hasse och Tage, Tommy Cooper och några till slinker genom nålsögat. Är korsord underhållning, undrar hon och konstaterar att fotboll är ett klart gränsfall, den kan ju vara rena balettuppvisningen och kvalar därför in i en seriösare division.

Varför måste alla människor komma till Öland frågar sig vän av sunt förnuft, alltså Barbro, och passar på att ge de styrande i kommunstyrelsen några rejäla snytingar. Ölandsbron har ställt till det. Massturismen snedvrider samhällsplaneringen och lokalbefolkningen kommer i kläm.

Och smaken sen, den goda, hur är det med den?
Ett är säkert. Den finns och hon har det i övermått. Åtminstone om man får tro henne själv. Så går hon frimodigt an och gruffar på kultureliten, på poeter som skriver oläsliga dikter, "skickligt hopkomna, om än obegripliga" och på "pretentiösa, humorfria uppläsningar med hopplös musik emellan".

Intet undgår Barbros kritiska, osentimentala men godmodiga blick. Och roligt har man som läsare och tänker på en annan dam som i en annan tid kunde konsten att sätta rättframma sanningar på pränt, Barbro Alving även kallad Kärringen mot strömmen. Men hon behöver en alldeles egen krönika.

De norrbottniska satansverserna

Av: Eriksson, Ronny Tipsat av: Astrid Jonsson

En faksimilutgåva av (sånt man inte med bästa vilja i världen kan kalla) fakta om Piteå.

Taggar:

Tipsat av: Hans Millgård den 19 september 2008