Det är något särskilt med kor

I Sverige är kon inte ett heligt djur, men många av oss har förfäder vars överlevnad berodde på dessa kreatur. Hans Millgård skriver om människorna, kulturen, djuren och deras deras unika egenskaper.

Ko som ligger på gräs och tittar mot kameran
Det är något särskilt med kor. Kanske har det med lugnet att göra. Det stilla idisslandet och den kravlösa blicken.

Även om kor inte betraktas som heliga i vårt land har de en plats i människors hjärtan. Och de flesta av oss har någonstans i det förflutna jordbrukande förfäder. Människor för vilka kon med sin mjölk och sitt kött var en garanti för överlevnad.

För några år sedan blev filmen om Hästmannen en publiksuccé av sällsamt slag. En dokumentär om en man som lever helt för sina hästar och bedriver jordbruk på gammalt vis.

När upphovsmannen Peter Gerdehag åkte runt i bygderna med filmen tipsades han om två systrar som fortfarande handmjölkade sina fem kor. Förmodligen den minsta besättning som levererade mjölk till regionens stora mejeri. Enligt ryktet skulle korna snart avyttras och gården läggas ner. Per Gerdehag bestämde sig för att dokumentera systrarnas arbete under det halvår som han trodde återstod innan korna skulle gå till slakt.

Han bedrog sig. Äldsta systern Britt hade inte tänkt ge upp så lätt. Trots sitt osannolika handikapp, hon går framåtlutad, dubbelvikt som en fällkniv efter en olycka, anser hon sig leva ett gott liv på den bästa av platser. Att hon sedan inte klarar sig utan sin systers dagliga insatser bekymrar henne inte. En syster är ju trots allt en syster. Dessutom finns det turligt nog kvar några äldre bönder som kan ge en hjälpande hand. Några som vet hur man hanterar behornade kreatur. Det är korna eller döden för Britt. Nu finns Kokvinnorna både som film och bok.

Två kor från en grottmålning i Libyen
Stordriften inom jordbruket har lett till ensidighet både bland grödor och djur. Mångfalden har fått ge vika för enfalden. Men i sista minuten har entusiaster från hela landet insett värdet i de gamla lantraserna och gjort sitt för att bevara dem. En värdefull källa för kunskap ha varit Svenska lantraser av Håkan Hallander.

Några av entusiasterna får man möta i Kor: en kärlekshistoria, en magnifik foto- och reportagebok. Fotografen Roine Magnusson har lyft bilden av kon till nya höjder. Här får kon ta plats och hon gör det med besked.

Författarna Åsa och Mats Ottosson låter mjölkbönder och andra koentusiaster komma till tals. De berättar om fäbodliv och beteshagarnas artrikedom och låter oss ta del av ett stycke kohistoria. Att kor faktiskt också kan vara mindre samarbetsvilliga och rent av svåra att ha att göra med får vi också veta.

Robert Nilsson, mjölkbonde från Norrbotten, berättar om Ariana, en snygg men sur och vrång fjällko som inte missade ett tillfälle att sparkas. Hon gör det en gång för mycket, Robert tappar tålamodet, spänner ögonen i kräket och hotar med omedelbar slakt om hon gör om försöket. Och minsann kon blir om inte from som ett lamm så en helt annan ko.

Två kor går på en äng, en brun lite större och en svartvit mindre
Han skulle ha kunnat skriva en bok om mannen som talar med kor. Det har han nu inte gjort. Istället har han förverkligat en dröm om att skriva den kompletta boken om fjällkon. Han har samlat allt material han hittat om fjällkor, stamböcker, auktionskataloger, härstamningsbevis, statistik, undersökningar och mängder av foton. Resultatet blev Fjällkon – historik, avel och framtid.

För den som tänker skaffa fjällkor och vill ha rejält på fötterna är den här boken ett måste. För oss andra skadar det inte att få veta mer om den ko som författaren anser vara inte bara vacker, intelligent och självständig utan också effektiv i meningen resurssnål. Den är oöverträffad på att omvandla naturligt bete till mjölk och mjölken har unika egenskaper vid ostframställning.

Hästen var männens ansvar, korna kvinnornas. Så var det också bland nybyggarna i Lapplands älvdalar och fjälltrakter. Lillian Ryd har gjort en ovärderlig insats för kunskapen om nybyggarkvinnornas slitsamma liv och arbete i Kvinnor i väglöst land. Hit kom aldrig några fältarbetare från Nordiska muséet. I arkiven fanns litet att hämta, uppgiftslämnarna ofta okunniga och de levande kunskapsbärarna allt färre. I bokens intervjuer växer bilden av ett hårt liv byggt på självhushållning och samarbete fram.

Kor som betar vid ett vattendrag
I kapitlet "Tålig ko – fet mjölk" beskriv fjällkon som härdig och klok, som gjord för att finna sin väg genom skogen. Och så all denna mat som kunde göras av den mjölk hon gav. Alltifrån filbunke till råmjölkspannkaka , smör och ost. Separatorns intåg innebar snabbare resultat och enklare hantering. En smärre revolution i mjölkhanteringen.

Poeterna har ofta haft ett gott öga till kon och förstår att uppskatta det koliga. Som Lars Lundkvist när han i några koncentrerade rader beskriver kons blick:

Och allt är så enkelt,
så enkelt och stort,
Det finns i ett koöga, alltid.

Text: Hans Millgård, Minabibliotek.se
Foto: Anders Olofsson (brun och svartvit ko), Photos.com

 1. Majros

  Undertitel: om svenska kor i våra hjärtan
  Av: Alskog, Andreas
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1995
  Klassifikation: Husdjurslära
  Finns som: Bok
 2. Kor

  Undertitel: en kärlekshistoria
  Av: Ottosson, Åsa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Husdjurslära
  Finns som: Bok
 3. Svenska Lantraser

  Undertitel: deras betydelse förr och nu
  Av: Hallander, Håkan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Husdjurslära
  Finns som: Bok
 4. Hästmannen

  Språk:
  Svenska Engelska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: DVD
 5. Hästmannen

  Av: Gerdehag, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 6. Kokvinnorna

  Undertitel: en film
  Språk:
  Svenska Engelska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: DVD
 7. Kokvinnorna

  Av: Gerdehag, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 8. Fjällkon

  Undertitel: historik, avel och framtid
  Av: Nilsson, Robert
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Husdjurslära
  Finns som: Bok
 9. Kvinnor i väglöst land

  Undertitel: nybyggarkvinnors liv och arbete
  Av: Ryd, Lilian
  Språk:
  Publiceringsår: 1995
  Klassifikation: Sverige
  Finns som: Okänt
 1. Kokvinnorna

  Av: Gerdehag, Peter Tipsat av: Sonja Viklund

  En härlig bok om de två systrarna som både älskar och hatar kor mest av allt i livet.

Den litterära åsnan

Skrivet av: Hans Millgård

Litterära åsnor finns det gott om. Från Sancho Panzas Rucio till I-or. I det moderna samhället har åsnan blivit allt mindre viktig, men kanske borde vi uppskatta detta arbetsföra djur mer än vi gör.

Original och särlingar

Skrivet av: Hans Millgård

”Vi föds som original, men vi dör som kopior”. Ett välkänt citat av en engelsk 1700-talspoet som många fastnat för och ofta finns återgivet. Det finns de som behåller sin originalitet – människor i marginalen och på sidan om.

Naturnära paradis väcker längtan

Skrivet av: Carina Lillkvist

Leva i samklang med naturen. Enkelhet. Gruppgemenskap. Långa vandringar. En utopi för många, men verklighet för några folkslag med annan livsstil.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 24 maj 2013