"Det är aldrig banalt när någon älskar"

Kärleken är en sfär där känslorna är det enda som existerar. Där finns inte något rätt eller fel och förnuftet har inget med den att göra. Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande rör vid djupt existentiella frågor.

Bild på författaren Lena Andersson
Att skriva en bok på temat olycklig kärlek var något Lena Andersson länge tänkt göra, berättar hon vid ett besök på Umeå stadsbibliotek. Hon sköt upp skrivandet, till viss del för att det skulle tvinga henne att möta sina egna begränsningar. Det var enklare att låta bli.

Det mest omskrivna temat

Istället skrev hon fyra andra romaner, tre av dem där olycklig kärlek finns med som bihandling. Det är så intressant med ojämlika intressen, när det råder en fullständig obalans i relationen, säger hon.

– Så satte jag mig till slut för att skriva boken om Ester och Hugo. Det är ett riskabelt ämne eftersom temat är så sönderskildrat. Det är det mest omskrivna och omsjungna temat av alla, inte minst i lågkulturen. Hur skulle jag skildra känslorna utan att det skulle bli sentimentalt?

Extra spännande blir det eftersom Lena Andersson gärna pläderar för att vi ska använda vårt förnuft och kärleken kan ses som dess raka motsats.

Ett förtvivlat ältande

– En av mina poänger med boken var att tvinga läsaren att se att det bara är banalt utifrån, aldrig inifrån. Den som befinner sig i det är totalt uppslukad av känslorna, inget annat är intressant och det kan slå över totalt i lidande och smärta. Det finns inget rätt och fel. Inget facit. Det är bara så det är.

Lena Andersson beskriver det som att hon skildrar en krock mellan två värdesystem och ett fullständigt kommunikationshaveri. I korthet handlar boken om Ester och Hugo. Hon är en förnuftig poet och akademiker som förälskar sig i honom, en konstnär. Efter en tids tämligen intensivt umgänge upphör kontakten från hans håll och Ester förlorar sig ett förtvivlat ältande och analyserande. Hugo ger henne bara så mycket uppmärksamhet att hon inte klarar av att bryta sig loss.

– En annan aspekt av boken är hoppet som tema. Det mikroskopiska hoppet som man klamrar sig fast vid, hur det förgör en och förslavar en.

Kärlek kan inte vara förnedrande

Lena Andersson gjorde sitt bästa för att läsaren inte ska kunna avfärda Ester som "den galna kvinnan". Hon låter henne vara ett poetiskt underbarn och en framstående akademiker. Men det har inte hjälpt helt. Lena Andersson tror att våra olika förväntningar på könsrollerna spelar in.

– Det finns de som tycker hon är galen, besatt och att hon förnedrar sig. Den man som ställer sig under balkongen och sjunger har inte förnedrat sig. Han har uppvaktat. Som kvinna ska man vara passiv, säga nej men mena ja. Ester tycker att reglerna är snåriga och struntar i dem. Hon vill ha svar. Och inte en enda gång säger Hugo nej.

– På mina förattarbesök brukar det finnas en upprörd per gång som frågar "Varför förstår inte Ester att tystnad också är ett svar?". Men Ester tycker att man ska svara på en fråga och han säger aldrig nej. Tystnad är bekvämt. Det är ett sätt att dölja sig. Ett sätt att inte ha sagt något. Klar och tydlig brutalitet är mycket snällare. Utifrån det kan man diskutera vad som är skamligt. Ester anser att kärlek inte kan vara förnedrande. Jag anser också det, säger Lena Andersson.

En förnuftsfri sfär

Bild på författaren Lena Andersson
– Hjärtats angelägenheter är kanske det enda som är helt oreglerat. Det finns ingen myndighet för kärlek, inga lagar, knappt några normer. Det är ett helt fritt fält där man kan göra precis vad man vill. Och kan fara hur illa som helst. Det betyder att man måste vara ännu mer observant på hur man beter sig mot varandra, säger hon.

– Kärlek är en sfär som inte har med förnuftet alls att göra. Det har med njutning och välbefinnande att göra och går inte att mäta med annat än känslor. Att tycka att det är ett lidande och förslavande och undra varför Ester ska ägna sig åt det är fullt begripligt. Men att tycka att det ska mötas med förnuft är det inte.

Tror Lena Andersson att det är möjligt att välja vem vi blir kära i?

– Ja och nej. Nånting väljer åt en, inne i en. Jag tror att det är konstiga kemiska strömmar. Man kan välja bort det, välja att inte följa en känsla, men det gäller att göra det i tid.

Bokens titel

Titeln Egenmäktigt förfarande kom till henne i badkaret när hon skrivit på boken i ett halvår.

– Jag tycker att kontrasten mellan det torra juridiska språket och den blöta känslan är rolig. Och mot bakgrund av att kärleken är helt juridiskt olagstiftat. Ester anser att Hugo gör sig skyldig till egenmäktigt förfarande. Som författare kan man vara generös och tycka att båda gör det, säger Lena Andersson.

Text och foto: Anna Sahlén, Minabibliotek
Skrivet utifrån Lena Anderssons besök på Umeå stadsbibliotek 31 mars 2014.

1. Förnuft och högmod

Undertitel: artiklar - prosa - pjäser
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Allmänna samlingsverk

2. Slutspelat

Publiceringsår: 2009

3. Var det bra så?

Undertitel: roman
    Publiceringsår: 1999

4. Egenmäktigt förfarande

Undertitel: en roman om kärlek
    Publiceringsår: 2013

5. Duck City

Undertitel: roman
    Publiceringsår: 2006

1. Egenmäktigt förfarande

Av: Andersson, Lena Tipsat av: Anna Sahlén

Skribenten Ester faller för konstnären Hugo och sugs in i ett mörkt år av förtärande kärlek.

Ingens mamma

Tipsat av: Anna Sahlén

Tolv texter om att gå emot normen att skaffa barn.

Skrivet av: Anna Sahlén den 4 april 2014