Den underjordiska järnvägen

Prisbelönt roman som på ett nyskapande och mycket spännande sätt berättar om slaveriet och den strukturella rasismen i USA.

16-åriga Cora bestämmer sig för att fly från det skoningslösa livet som slav på en plantage i amerikanska Södern. Hon följer med Caesar som känner till en underjordisk järnväg som kan hjälpa slavar till frihet. Det blir ett gastkramande äventyr där Cora desperat söker efter en plats där hon kan vara trygg undan den grymme slavjägaren Ridgeway och den strukturella rasism som gör hennes liv till ett helvete.

Grymma öden

Det här är en roman som drabbar en, det går inte att väja för de fruktansvärt grymma öden som skildras här. Boken läses med andan i halsen – vad ska hända med Cora och de andra? Ända till sista sidan är det oklart hur det ska gå. 

Järnvägen blir verklig

Greppet att skildra det som i verkligheten var en metafor för etablerade flyktvägar undan slaveriet, den underjordiska järnvägen, som en verklig järnväg med lok och vagnar och allt, är genialiskt. Det ger också en större konstnärlig frihet åt författaren när han sedan ska skildra de platser som Cora kommer till. Läsaren lämnas i ovisshet om dessa platser är verkliga eller en storts dystopier/utopier som författaren har hittat på, vilket bidrar till behållningen med boken.

Jag skulle rekommendera Den underjordiska järnvägen till alla som är intresserade av fenomenet strukturell rasism och dess konsekvenser, både i dåtid och nutid.

Våra tips

  1. Vända hem

    Av: Gyasi, Yaa Tipsat av: Karin Råghall

    En gripande och angelägen debutroman som vindlande beskriver hur slaveriet har påverkat generationer av människor.

  2. Desirada

    Av: Condé, Maryse Tipsat av: Petra Mörtvik

    Trots mörka teman är denna roman en fantastisk resa genom tre generationer kvinnors liv på tre kontinenter.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tove Liliequist den 29 december 2017