Den som stannar, den som går

I den tredje boken om de två barndomsvännerna från Neapel bränner berättelsen till på flera sätt.

Elenas bok är framgångsrik och hon är på väg att gifta sig med en ung akademiker. Lila strävar envetet på i sin hårda tillvaro. När hon inte kan låta bli att tiga hamnar hon i centrum för konflikten mellan fascister och kommunister på fabriken där hon arbetar. 

När Lila blir sjuk av det som pågår kommer Elena till undsättning. Och återigen tänder glöden i Lila och hennes berättelse en skaparkraft hos Elena, som börjar intressera sig för politik.

Klass, kön och hatkärlek

I denna tredje bok i Neapel-kvartetten blir frågorna om klass och kön mer brännande än tidigare. Som läsare fortsätter min strävan att försöka förstå de båda kvinnorna. Sympatierna skiftar, de träder fram och glider undan om vartannat. Elenas relation till modern klarnar något. Och även om förståelsen växer fortsätter frågorna att vara många, särskilt kring Lila. Berättarrösten är alltjämt Elenas som beskriver barndomsvännen som en motsägelsefull gåta som hon själv arbetar med att dechiffrera. 

Mot fonden av det italienska samhällets utveckling skildras fortsatt den komplicerade hatkärlek som finns mellan de båda kvinnorna, men också till Neapel och den egna bakgrunden som det går att sträva bort ifrån men som aldrig helt släpper taget. Det är intressant läsning och jag ser fram emot den avslutande Det förlorade barnet som kommer i juni 2017. 

Våra texter

 1. Min fantastiska väninna

  Tips Av: Ferrante, Elena Tipsat av: Anna Sahlén

  Lila och Elena för en ojämn kamp mot sina utstakade liv men finner styrka och utmaning i varandra.

 2. Italiensk dagbok

  Tips Av: Kappelin, Kristina Tipsat av: Anna Sahlén

  En inblick i ett land vars ytterligheter präglar både dess vardag och dess dragningskraft.

 3. Ingen "kris" när vi är fria på så många sätt

  Artikel Skrivet av: Anna Östman

  Den italienska författaren Igiaba Scego deltog i ett samtal om migration och att skriva i exil under Bok och bibliotek tidigare i år. Hennes senaste roman, Adua, släpptes på svenska i september 2016.

 4. Drömmen om ett annat land

  Artikel Skrivet av: Cecilia Flodström

  Många leker med tanken att bryta upp och flytta till ett annat land. Kanske för att bli vinbonde eller skörda sina egna oliver i Sydeuropa. Cecilia Flodström Darvish-Jany skriver om att drömma sig bort med litteraturens hjälp.

 5. Adua

  Tips Av: Scego, Igiaba Tipsat av: Joakim Pasma

  Rasism, migration, tillhörighet och identitet belyses i denna gripande och välskrivna roman.