Den som blinkar är rädd för döden

Hur var det att ha en tysk mamma och själv bli kallad för tysksvin i efterkrigstidens Danmark? En mamma som fick finna sig i att bli expedierad sist av alla i kvartersbutiken och känna sig ensam och utstött i ett främmande land.

Inte konstigt att hon allt som oftast tog sig en slurk vodka och förgyllde vardagen med en cigarrcigarett när hon dammsög med sin Nilfisk och lyssnade på eftermiddagskonserten i transistorradion.
 
Och på det en pappa, ett rent kontrollfreak som registrerar livet omkring sig och förvandlar det till ting och siffror. Allt noggrant noterat och bokfört i kalendrar år efter år.
 
Låter det eländigt? Då har jag ändå inte nämnt Papa Schneider, den skräckinjagande morfadern som inte tålde att man såg honom i ögonen eller mormodern, som en gång varit en bländande skönhet men förvandlats till en hoplappad människospillra efter en explosion i en bensinfylld källare.
 
Allt det här skulle kunna bli en förfärligt sorglig läsning. Men icke så. Knud Romer berättar med bett och svärta, men framför allt med en humor av det mer sanslöst salta slaget. Ett läsäventyr att dras med i, ett fynd för en gråtrist decemberdag!

Hundhuvud

Av: Ramsland, Morten Tipsat av: Ing-Britt Olofsson

Det här är en tragikomisk släktroman som utspelar sig under tre generationer i Norge och Danmark från 1930-talet och framåt.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Hans Millgård den 21 december 2007