I huvudet på Sherlock Holmes: Den skandalösa biljetten

En spännande och visuellt festlig färd in i Sherlock Holmes huvud och längs gatorna i ett viktorianskt London.

Det är morgon när det knackar på dörren på 221 Baker Street. En poliskonstapel ber om hjälp med att identifiera en man som hittats i Londons East end i uppseendeväckande kläder. Det visar sig vara en före detta kollega till Doktor Watson som inte kan förklara sina förehavanden under den gångna natten. 

Underhållande och snyggt 

Så börjar den första delen av två i en ambitiös serietolkning av Sherlock Holmes. Cyril Liéron och Benoit Dahan har tillsammans skapat ett nyskrivet äventyr om den berömda detektiven. Vi får följa med på en spännande färd längs det viktorianska Londons gator och genom Sherlock Holmes huvud. 

I Den skandalösa biljetten försöker nämligen upphovspersonerna visualisera hans logiska slutledningsförmåga så att vi som läsare får följa med i processen. Det är imponerande, underhållande och snyggt.

Fallet och inramningen är väldigt "holmesk", så pass att jag var tvungen att kolla upp om detta äventyr fanns med i någon av Arthur Conan Doyles samlingar, för jag kände inte igen det. Det gjorde det inte, vilket betyder att upplösningen får låta vänta på sig tills del två av serien kommer ut och det är väl egentligen den enda anledningen till att inte läsa Den skandalösa biljetten inom kort.

Våra texter

 1. En studie i rött

  Tips Av: Doyle, Arthur Conan Tipsat av: Åsa Zetterström

  I den första boken om Sherlock Holmes får mästerdetektiven äntligen ta sig an ett riktigt knivigt fall.

 2. Ordning på serien: Sherlock Holmes

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Arthur Conan Doyle skrev fyra romaner och 56 noveller om Sherlock Holmes. De finns utgivna i olika versioner och med olika titlar på svenska. Här är hela listan. Filmer och spel är också med.

 3. Detektivernas detektiv

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Litteraturens mest berömda detektiv och slutledningarnas mästare Sherlock Holmes har blivit skildrad på film och tv många gånger.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 30 maj 2021