Den poetiske flygaren

Hans Millgård skriver om den franske nationalhjälten Antoine de Saint-Exupéry som blandade filosofiska betraktelser med sina erfarenheter som flygare i sina böcker.

Antoine de Saint-Exupéry
Han försvann spårlöst under ett spaningsuppdrag över Medelhavet under andra världskrigets slutskede. En av 1930- och 40-talets stora franska folkhjältar; Antoine de Saint-Exupéry, flygare och författare.

Flygande poet

Han har kallats för en mediterande flygare och en flygande poet. Med några få romaner byggda på dyrköpta erfarenheter från post- och stridsflyg, på samma gång verklighetsförankrade och poetiska, och en barnbok som fått både klassikerstämpel och kultstatus har han en självklar plats i fransmännens hjärtan.

Lille prinsen är den mest lästa franska barnboken, översatt till 80 språk och älskad även av vuxna med barnasinnet i behåll.

Antoine de Saint-Exupérys barndom kunde ha blivit sagolik. En adlig familj med egna guvernanter och slott hos släkten kunde ha gjort honom till en lyckans gullgosse, en liten prins. I stället förlorade han som fyraåring sin far, mötte som fjortonåring första världskriget och tre år senare dog hans lillebror.

1926 blev Antoine de Saint-Exupéry yrkespilot och snart kom han att tillhöra reguljärflygets pionjärer. Det började med postflyg. Först mellan Dakar i Senegal och Casablanca i Marocko, senare mellan Sydamerika och Frankrike.

Vardag och filosofi

Antoine de Saint-Exupéry på ett av många frimärken
Hans romaner är gränsöverskridande. Flygandets vardag registreras som den såg ut långt innan avancerad elektronik och virtuella hjälpmedel förändrat trafiken i luftrummet.

I nästa ögonblick kan han hamna i filosofiska betraktelser kring människans utsatthet och hennes förmåga att när så behövs klara det ofattbara. För honom är flygandet en plikt, ett kall och själva handlingskraften en förutsättning för ett meningsfullt liv.

I Antoine de Saint-Exupérys Nattflyg ställs saker på sin spets. Att tidtabellen för postleveranserna mellan Sydamerika och Europa hålls är ett krav. Varken cykloner eller motorhaverier får lägga hinder i vägen. Posten måste fram är första budet för varje pilot och flygmekaniker.

Piloter under press

Chefen sätter hård press på sin personal och tolererar inga misstag och han ser det som sin uppgift att vänja piloterna av med rädslan. Flygaren måste stiga ned i nattens innersta rum och hålla det okända på avstånd. Samtidigt tärs han av tvivel. Han vet inte om han gör rätt: Jag känner varken människolivets rättvisans eller sorgens rätta värde.

Att Nattflyg belönades med Feminapriset kan idag kännas svårsmält med tanke på den kvinnosyn som genomsyrar det han skrev samt föraktet för de enkla jordbundna själarna och deras andliga fattigdom. Han tror på eliten och de heroiska stordåden. Kvinnofamnen är belöningen.

1933 filmatiserades Nattflyg med Clark Gable och John Barrymore i huvudrollerna. Du kan se filmen i stämningsmättat sammandrag längst ned i artikeln.

Att vara människa

Flygplan av modell Breguet 14
Den stjärnbeströdda himlen och den obarmhärtiga öknen skapar den perfekta fonden för flygarnas kamp för överlevnad och mänsklig värdighet i Kamrater på en irrande planet. Som i hans övriga böcker handlar det ytterst om vad det innebär att vara människa: att känna ansvar, att veta och acceptera sin roll i ett större sammanhang. Det handlar också att uppleva rikedomen i att känna sig förbunden med andra människor och uppleva ett osentimentalt men innerligt kamratskap, att uppgå i det universella.

En ökenvandring efter en kraschlandning i Sahara är berättelsens dramatiska höjdpunkt. Flygarnas överlevnadsförmåga och självbevarelsedrift ställs inför tuffa utmaningar.

De håller sig vid liv på några få druvor, en apelsin och en slurk vitt vin, försöker att inte låta sig förblindas av hägringar och att hålla hallucinationerna stången. De får uppleva den yttersta övergivenheten, ett lugnt bortom allt hopp: det finns inget mer inom mig, bara ett uttorkat hjärta.

Det hopplösa kriget

Att leva är att långsamt födas heter det i Spaning mot Arras, en uppgörelse med ett krig som är hopplöst förlorat men som mot allt förnuft förs vidare efter sin egen bakvända logik. Byar bränns för att inte falla i fiendens händer, människorna drivs på flykt från sina hem och allt färre stridsflygplan återvänder från sina uppdrag. Allt är förgäves.

Kriget är inget äventyr. Det är en sjukdom. Det är som tyfus. Det är er sak att spela de dödas roller sammanfattar major Alias sitt budskap till sina mannar efter att ha konstaterat att nederlaget är ett faktum.

Knut Ståhlberg, som kom som journalist till Paris 1945 har unika erfarenheter av och kunskaper om förra seklets Frankrike. I sista delen av sin självbiografiska Paristrilogi Det förflutnas ständiga närvaro får du bland annat veta mer om Antoine de Saint-Exupérys liv, om hans äktenskap med Consuelo Suncin, om exilen i NewYork, och hur han förenar sig med de franska styrkorna i Nordafrika och slutligen försvinner i Medelhavet. 

Berättelsen om den lille prinsen

Antoine de Saint-Exupéry på en 50 franc-sedel
Kraschlandningen i Sahara finns också med i berättelsen om Lille prinsen. En morgon väcks den nödställde flygaren av en pojke som ber honom rita ett lamm. En märklig begäran av en figur som talar som om han kom från en annan planet. Det gör han också. Han ser allt med oförstörda ögon och berättar om alla andra planeter han besökt och de märkliga varelser som bebor dem och om en ros som är viktigare för honom än något annat

Vuxna har svårt att tänka fritt och ohämmat, en förmåga som barn lyckligtvis har och som den lille prinsen äger i rikt mått. I litet format berättas om det som är väsentligast i livet, vänskapen, kärleken och döden. Visdomsorden är många. Det kanske mest kända är det som den kloka räven ger honom som avskedsgåva; Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen.

Nu finns Lille Prinsen också i serieform. Joann Sfar heter tecknaren som skapat den på uppdrag av Antoine de Saint-Exupérys familj. Visst är originalet fortfarande charmigt, men det hindrar inte att nya tolkningar behövs. Och för nya läsare kan den här vara det här vara en dörröppnare.

Vill du veta mer om tillkomsten av Lille Prinsen finns mycket att hämta i bokens omfattande förord och i Annika Holms fina artikel i Klassiker för dig 5.

Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
Foto: Wikimedia commons, philippematon/Flickr

 1. Ökendykarna

  Av: Lindqvist, Sven
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1990
  Klassifikation: Afrika
  Finns som: Bok
 2. Lille prinsen

  Undertitel: efter Antoine de Saint-Exupérys berättelse
  Av: Sfar, Joann
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 3. Citadell

  Av: Saint-Exupéry, Antoine de
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Fransk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Kamrater på en irrande planet

  Av: Saint-Exupéry, Antoine de
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1939
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från franska
  Finns som: Bok
 5. Lille prinsen

  Av: Saint-Exupéry, Antoine de
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1977
  Klassifikation: Fransk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Postflyg syd

  Av: Saint-Exupéry, Antoine de
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1960
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från franska
  Finns som: Bok
 7. Spaning mot Arras

  Av: Saint-Exupéry, Antoine de
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1942
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från franska
  Finns som: Bok
 1. Lille prinsen

  Av: Saint-Exupéry, Antoine de Tipsat av: Anna Sahlén

  En pilot träffar en liten pojke i öknen som berättar om sina äventyr i denna favorit bland både stora och små.

Äventyr och kvinnliga banbrytare

Skrivet av: Carina Lillkvist

Drömmer du om det stora äventyret? Via böckernas värld kan du färdas till andra tider, platser och delta i äventyrarnas fascinerande strapatser. Läs om de modiga som bröt mot en mängd konventioner i sin längtan efter det okända.

Rädd för att flyga

Skrivet av: Anna Holmström Degerman

Jag flyger om jag måste, men jag gör det inte gärna. Nuförtiden lyckas jag förtränga den totala paniken fram till att jag sitter där fastspänd. Då först brukar jag se mig omkring och tänka "Jaha, det är alltså de här människorna jag ska dö med".

Reseskildringarnas guldålder

Skrivet av: Annika Winning

Perioden 1930 till 1970 kan kallas för reseskildringarnas guldålder. Världen kändes fortfarande ny och massturismen hade inte kommit igång. Media hade inte heller hunnit börja förse oss med intryck från hela världen.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 24 januari 2013