Den onda badankan

Handbok som informerar om vad du gör bäst i att låta bli att exponera dina barn för, vilket tyvärr är ganska mycket.

För alla de gifter som finns i vår närmiljö är de små mest utsatta. Listan på allt som kan anses skadligt för barn kan göras lång. I exempelvis leksaker, kläder, konservburkar, golv, elektronik, möbler, blöjor, solkräm döljer sig en rad farliga kemikalier.

Listar faror att unvika

Hormonstörande ämnen och allergiframkallande ämnen finns överallt runtom oss. Det framstår som omöjligt att skydda oss och barnen från alla dessa kemikalier. Men Katarina Johansson gör i Den onda badankan en systematisk genomgång av faror i barnets vardag som vi åtminstone kan försöka undvika.

Boken är uppdelad i avsnitt efter miljöer och företeelser som ryms i barnets vardag såsom köket, förskolan, barnkammaren, semestern. Varje avsnitt avslutas med en checklista med den viktigaste informationen från just den delen. Praktiskt, eftersom texten är informationsspäckad och fylld av kemikalier med långa namn.  

Den onda badankan är nyttig men frustrerande läsning som väcker både uppgivenhet och engagemang. Här finns kunskaper och verktyg som kan göra oss läsare till mer aktiva och mer medvetna konsumenter. 

Katarina Johansson har också skrivit boken Badskumt om skadliga kemikalier i våra badrumsskåp.  

Badskumt

Av: Johansson, Katarina Tipsat av: Sonja Viklund

Skrubba hårbottnen med ämnen som är förbjudna för båtrengöring eller bada barnen i frätande bubbel? Sånt hör till vår vardag, skriver Katarina Johansson.

Förgiftad

Av: Smith, Rick Tipsat av: Sonja Viklund

Det är dags att omvärdera den skojiga badankan och den hygieniska pizzakartongen. Två kanadensiska forskare ger oss en tankeställare i en lättläst och faktiskt rolig bok om den marinad av kemikalier vi alla plaskar runt i.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 20 juni 2013