Den hemliga trädgården

Det här är en bok som väver samman spänning, mystik och magi så bra att den blivit en klassiker.

Den hemliga trädgården handlar om Mary Lennox. Hon förlorar båda sina föräldrar i en koleraepidemi i Indien. Mary skickas till sin okände och mystiske farbror, mr Craven, och hans stora gods på den engelska landsbygden.

Mystik och hemligheter

På godset, Misselthwaite Manor, händer det mystiska saker. På nätterna hör Mary skrik i korridoren, men hon får inte lov att gå i närheten av de rum hon tror att det kommer ifrån och ingen annan verkar ha hört något.

Mary får också veta att det bland alla trädgårdar runt godset finns en som är låst. Farbrodern har förbjudit alla att sätta sin fot där inne och slängt bort nyckeln. Men Mary bestämmer sig för att hitta den hemliga trädgården, och som av en slump råkar hon en dag på en rostig nyckel i rabatten.

En trädgård med magiska krafter

Den hemliga trädgården visar sig ha förfallit efter alla år bakom muren. Men under de döda kvistarna spirar livet fortfarande. Det ger både hopp och en läkande kraft åt berättelsens sargade huvudpersoner. Förutom Mary är det två pojkar från trakten som snart blir invigda i hemligheten.

Först som följetong

Den hemliga trädgården skrevs 1909 av Frances Hodgson Burnett och publicerades som följetong 1910 i The American Magazine, en tidning med vuxna som målgrupp. 1911 utkom den även som bok. Och senare har berättelsen också filmatiserats ett flertal gånger: 1919, 1949 och 1993.

Idag är Den hemliga trädgården en av våra stora barn- och ungdomsboksklassiker, och kan rekommenderas till alla som gillar spänning och mystik i en mysig blandning.

Frances Hodgson Burnett har också skrivit En liten prinsessa och Lille Lorden. Den hemliga trädgården finns också utgiven på svenska med titeln Den hemlighetsfulla trädgården.

Den hemliga trädgården
 
Den hemliga trädgården
 
Den hemlighetsfulla trädgården
 
Den hemliga trädgården - ljudbok

 

 

Tom Sawyers äventyr

Av: Twain, Mark Tipsat av: Christina Landström

Christina Landström på Vännäs bibliotek tipsar om en bok som har allt. Det är en läsupplevelse att återvända till.