"Den här gamla trasan?"

I sitt jobb som journalist snubblade Marie Birde över flera roliga historier om modeikoner. Till slut blev de så många att de lade grunden till en modehistorik och vintageguide.

I augusti 2009 släpptes boken Vintage. Det är en modehistorik skriven ur ett svenskt perspektiv och en guide för dig som är intresserad av fina gamla modeplagg.
 
– Jag tyckte att jag hade hållit på med mode så länge och råkat på så många roliga historier om ikoner att jag ville skriva en bok, säger Marie Birde som till vardags jobbar med radioprogrammet Stil i P1.
 

Tidstypiskt med personlig touch

Marie Birde
Marie Birde. Foto Jenny Grimsgård.
Boken är upplagd efter årtionden och startar med 1910-talet. För varje decennium finns en liten översikt om vad som skedde; nya uppfinningar, material, men också kuriosa om vad folk gillade att göra på den tiden.
 
– Om de gillade att dansa eller dricka te. Jag har skapat en liten tidsöverblick och gjort en beskrivning av de, enligt min åsikt, bästa modeskaparna, säger Marie Birde.  
 
Hon har även försökt att skildra de olika decenniernas stilbildande modeskapare genom att berätta om dem på ett mer personligt plan.
 
– Jag har försökt att inte skriva "han eller hon gjorde den här typen av kläder" utan mer förklara vilken typ av personer de var. Till exempel att Coco Chanel drack champagne och inte vågade vara ensam hemma, säger hon.
 

Tips och skötselråd

Förutom personporträtt och modehistoria finns i boken också tips på inköpsställen och skötselråd om hur du bäst tar hand om gamla plagg, samt många tidstypiska illustrationer och fotografier. 
 
– Jag hoppas den kan vara lite uppiggande och inspirerande när man inte vet vad man ska ta på sig. Det är en bra bok att ta upp och bara bläddra lite i.
 

Historierna bakom plaggen

Marie Birde tycker mycket om mode men beskriver sig som en dålig vintagekonsument. Hon säger att hon inte gärna letar igenom metervis av klädstänger i trånga obskyra butiker utan snarare går till de affärer som redan sorterat fram dyrgriparna och hängt upp dem snyggt och prydligt. Och som för det mesta har en excentrisk tant som butiksföreståndare.
 
Visst har Marie Birde några favoriter i sin garderob men hon säger att hon egentligen är mer intresserad av de världar och de historier som butikerna och kläderna bär på. Och drivkrafterna i dem som köper och samlar på modeplagg.
 
I boken finns en intervju med Karin Smeds som är ett hängivet fan av Yves Saint Laurent och som har den störst YSL-samlingen i Sverige. Marie reste även upp till Hälsingland och träffade Carita Järvinen som jobbat som modell för Chanel och som behållit alla plaggen sedan dess.
 
– Det var väldigt mäktigt faktiskt att se henne plocka fram det ena ikoniska plagget efter det andra. Jag hade gärna tagit med mig ett och annat, men hon var förstås några storlekar mindre än mig, säger Marie Birde.
 

Tips på modebiografier

Under arbetet med boken läste Marie Birde många böcker, bland annat flera biografier. En av dem hon gillar bäst är Diana Vreelands D.V.
 
Vintage bokomslag
– Diana Vreeland var chefredaktör för Vogue under en lång tid och var väldigt rolig och slagkraftig. Och hon rör sig i en bisarr värld som jag inte visste fanns. Elsa Schiaparellis biografi är också väldigt bra. Den beskriver en fin värld och en massa roliga personer.
 
Marie tipsar även om Salka Frågor där Salka Hallström Bornold gjort långa och bra intervjuer med en rad modeskapare.
 

Ge plaggen nya liv

Bland Maries Birdes egna vintagekläder finns det några som sticker ut.
 
– Jag har en liten jacka som är ett mina absoluta favoritvintageplagg. Det är en vit kortärmad middagspaljettjacka från 1920-talet med svarta slag. På slagen är det blomblad som inte är helt fastsydda. Den älskar jag! Och inte var den speciellt dyr heller, säger hon.
 
Ett annat vintageköp, en Yves Saint Laurent-kjol i svart och guld med stora knappar, gav hon bort till en vän när den blev för liten. Men utan separationsångest.
 
– Jag ser det som att man har valt ett plagg för att ge det ett nytt liv när man köper vintage. Och det är roligt att få vara med att påverka vem som får ge det ett ytterligare ett nytt liv, säger hon.
 
 
Fotnot: Marie Birde är journalist och har de senaste åren jobbat som reporter på Stil i P1. Hon är även chefredaktör för magasinet Livraison och var med och startade upp och producerade kulttidningen Darling.
 
 1. Vintage

  Undertitel: en stilguide till vintagemode
  Av: Birde, Marie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Dräkthistoria
  Finns som: Bok
 2. Salka frågar

  Av: Hallström Bornold, Salka
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Dräkthistoria
  Finns som: Bok
 3. Katja of Sweden

  Undertitel: mode och design utan gränser : en biografi
  Av: Geiger, Katja
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: Bok
 4. Coco Chanel

  Undertitel: en modeskapares liv
  Av: Madsen, Axel
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: Bok
 5. Rebell i grön hatt

  Undertitel: en bok om Nancy Cunard och hennes värld
  Av: Lagerström, Bertil G
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1984
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 6. Elsa Schiaparelli

  Av: Baudot, François
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Dräkthistoria
  Finns som: Bok

Med 1950-talet som följeslagare

Skrivet av: Maud Sandström

När Ellinor Näsholm kör sin Buick väcker hon alltid lite extra uppmärksamhet. Hennes intresse för 1950-talet började med bilar och sedan kom kläderna, håret, möblerna och köksinredningen.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 9 november 2009