Den första stenen

En grupp danska militärer möter en osynlig fiende när de åker för att hjälpa till att bygga upp ett fungerande samhälle. En brutal roman om kriget i Afghanistan.

Boken handlar om en grupp danska militärer som deltar i det Nato-ledda uppdraget i Afghanistan. Syftet är att skapa stabilitet i landet och att hjälpa en lokal administration att bygga ett fungerande samhälle.

Den danska gruppen kommer in landet med hög motivation. Med sin överlägsna vapenkraft och teknologi tror man sig ha en oövervinnerlig fördel. Uppdraget verkar glasklart; stödja de goda krafterna i landet och slå ner på terroristerna som motarbetar den demokratiska utvecklingen.

Vem är vän och vem är fiende?

Soldaterna möter en annan verklighet. Fienden finns överallt men syns inte, det är inga problem att dölja vapen eller sprängmedel under de tygsjok som lokalbefolkningen klär sig i. Hur skilja en jihadist med bombbälte under kläderna från en vanlig bonde? Och det viktiga uppdraget att skapa förtroende hos lokalbefolkningen, hur kan man göra det när en kalasjnikov närsomhelst kan börja knattra?

Händelseutvecklingen är förfärande. En malström av svek och våld förvandlar uppdraget till ett inferno. Författaren väjer inte för otäcka detaljer, känsliga läsare varnas!
Men det är skickligt berättat och den omfångsrika boken nästan vänder sidorna av sig själv, det är välskrivet och ytterst spännande.

Reportagebok om samma ämne

Som journalist har Carsten Jensen rest i och skrivit om Afganistan i över 20 år.
Samma författare har tillsammans med en journalistkollega nyligen även gett ut reportageboken Kriget som inte har något slut. Där finns samlade reportage om resor som författarna gjort i Afghanistan under två årtionden.

Eftersom samma ämne skildras i två böcker av samma författare kan det vara intressant med en jämförelse. Är det romanen eller faktareportaget som bäst förmedlar förståelse för händelserna i Afghanistan?

Jag har läst båda, och reportageboken är absolut läsvärd. Men i detta fall vill jag nog säga att romanen lämnar ett ännu starkare intryck av hur avgrundsdjup denna konflikt är, och hur lätt det är för utomstående aktörer att gå vilse.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 23 oktober 2018