Den första snön

Igenkänning, glädje och representation i denna prisbelönta bilderbok från 1960-talet om Peter som spenderar en dag ute i snön.

En bilderbok om Peters dag ute i snön. Han leker med spåren som hans skor lämnar efter sig i snön. Han gör snögubbar och snöänglar. Han åker kana i snöiga backar och avslutar dagen med att ta med sig en snöboll hem i fickan att spara till morgondagen.

Vackra, lekfulla bilder

Peter leker ensam hela dagen, men delar med sig av sina upplevelser till sin mamma, när han kommer hem på kvällen för att byta sina blöta kläder och gå till sängs. När han vaknar dagen därpå och upptäcker att snön fortfarande är kvar bestämmer Peter sig för att leka ute med sin grannkompis. Det är den enkla handlingen i denna bilderbok, som nu kommer ut igen i Sverige mer än 50 år senare.

Bilderbokens illustrationer i collageteknik visar oss läsare att Peter är färgad, vilket var något helt nytt när den gavs ut i USA för första gången 1962. Året därpå fick författaren och illustratören Ezra Jack Keats ta emot Caldecott-medaljen, den finaste utmärkelsen för barnböcker i USA.

Kanske kan vi läsare tycka att det är sorgligt att Peter får leka ensam ute en hel dag, men av både texten och bilden förstår vi att det finns andra lekande barn där. Vi får även ta del av Peters fantasilekar, som tröstar oss med att Peter själv inte känner sig ensam.

Fler tips

 1. Gropen

  Tips Av: Adbåge, Emma Tipsat av: Anna Sahlén

  En bilderbok om hur lek och fantasi vinner över de vuxnas förmaningar och försök att sätta regler. 

 2. Att höra till och bli speglad

  Artikel Skrivet av: Eva Gustafsson

  Här har vi samlat böcker som du kan läsa tillsammans med barn i förskoleåldern när du vill prata om etnisk tillhörighet: att människor ser olika ut, har olika språk och bakgrund men ändå har så mycket gemensamt.

 3. Afrika bakom staketet

  Tips Av: Moeyaert, Bart Tipsat av: Anna Sahlén

  Alla hus är likadana där pojken bor. Men i en av grannarnas trädgård börjar saker och ting förändras.

 4. I huset där jag bor

  Tips Av: Sjöberg, Lena Tipsat av: Maria Nordenback

  En perfekt bilderbok för dig som gillar att lösa gåtor och är duktig på att hitta ledtrådar i bilden.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Nordenback den 8 januari 2020