Den första snön

Igenkänning, glädje och representation i denna prisbelönta bilderbok från 1960-talet om Peter som spenderar en dag ute i snön.

En bilderbok om Peters dag ute i snön. Han leker med spåren som hans skor lämnar efter sig i snön. Han gör snögubbar och snöänglar. Han åker kana i snöiga backar och avslutar dagen med att ta med sig en snöboll hem i fickan att spara till morgondagen.

Vackra, lekfulla bilder

Peter leker ensam hela dagen, men delar med sig av sina upplevelser till sin mamma, när han kommer hem på kvällen för att byta sina blöta kläder och gå till sängs. När han vaknar dagen därpå och upptäcker att snön fortfarande är kvar bestämmer Peter sig för att leka ute med sin grannkompis. Det är den enkla handlingen i denna bilderbok, som nu kommer ut igen i Sverige mer än 50 år senare.

Bilderbokens illustrationer i collageteknik visar oss läsare att Peter är färgad, vilket var något helt nytt när den gavs ut i USA för första gången 1962. Året därpå fick författaren och illustratören Ezra Jack Keats ta emot Caldecott-medaljen, den finaste utmärkelsen för barnböcker i USA.

Kanske kan vi läsare tycka att det är sorgligt att Peter får leka ensam ute en hel dag, men av både texten och bilden förstår vi att det finns andra lekande barn där. Vi får även ta del av Peters fantasilekar, som tröstar oss med att Peter själv inte känner sig ensam.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Nordenback den 8 januari 2020