Den dag du börjar

En bilderbok om att vara annorlunda och hur det kan kännas.

Alma-pristagaren Jacquelin Woodson har skrivit en bilderbok som tar avstamp i hennes självbiografiska ungdomsbok Brun flicka drömmer. Där beskriver hon hur hennes farfar var den enda färgade pojken bland vita klasskamrater och hur hon själv brukade trösta sig i liknande situationer genom att tänka på honom. 

Tröst och hopp

Med bilderboken Den dag du börjar vill Jacquelin Woodson trösta och ge hopp till alla som någon gång känt sig utanför och annorlunda. Boken har tre olika jag och huvudpersonen byter gestalt i bilden för att illustrera det texten berättar om, nämligen att vara annorlunda och hur det kan kännas.

I bilderbokens text och bild får vi exempel på när vi kan kännas oss annorlunda. När vi har talar fel språk eller dialekt. När vi inte kan eller vågar hänga med i lekarna som de andra leker. När vi inte har haft råd att åka på semester som alla andra eller när andra tycker att maten vi gillar är konstig.

Våga dela med dig

Boken har ett personligt tilltal och ett tydligt budskap: att du är modig och stark, fast du kanske ännu inte är medveten om det. Och den dag du börjar dela med dig av dina upplevelser och känslor, kommer du inte längre att känna dig annorlunda och utanför utan kommer att bjudas in till delaktighet och gemenskap.

Rafael López har hittills illustrerat flera bilderböcker, men han är också känd för sina färgstarka och stora muralmålningar i San Diego där han är bosatt. Han har också ritat motiven till en latinamerikansk serie med frimärken och även mottagit många fina amerikanska priser för sina barnboksillustrationer.

Våra texter

 1. Blompojken

  Tips Av: Ericson, Elias Tipsat av: Eva Gustafsson, Brytiga böcker

  Seriedoftande bilder och sparsam, smärtsam text fylld av erfarenhet. Om att även välmenande vuxna kan återskapa destruktiva ideal.

 2. Resan

  Tips Av: Salinas, Veronica Tipsat av: Eva Gustafsson och Klara Nygren, Brytiga böcker

  Mångbottnad bilderbok om mångspråkighet, identitet och att resa för att du är tvungen.

 3. Morkels alfabet

  Tips Av: Hole, Stian Tipsat av: Eva Gustafsson

  Morkel går nästan aldrig i skolan. De säger att hans pappa är en tjuv. En allåldersbok som kan läsas på flera nivåer.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Nordenback den 17 januari 2020