Den döende jorden

Oblyg och originell fantasy. Låna, om du är en fantasyälskare med ett flexibelt intellekt.

Boken kom redan 1950 fast det är ungefär 70 år sedan så märks det egentligen inte. Berättelserna är tidlösa. Det är en samling löst sammanhängande noveller inom genren fantasy och subgenren ”dying earth” som faktiskt fått sitt namn just efter den här boken. Genren har dock anor från 1800-talet. Ett exempel på en roman är H. G. Wells roman Tidsmaskinen från 1895 som delvis utspelar sig i en avlägsen framtid när solen är på väg att slockna och tidsperspektivet gjort vår värld nästintill oigenkännlig.

Medryckande och komplex

Jack Vance målar upp en värld full av magi och underliga varelser som lever i jordens slutskede. Jag skulle vilja kalla den här typen av fantasy oblyg. Den vågar gå hela vägen med fantastiska trollformler som det Uttänjbara ägget , som skyddar bäraren mot åverkan om hen drar det över sig, och ”Utmärkta Prismatiska Sprayen”. Världen är befolkad av allehanda mystiska demoner och djur som egentligen inte har sin motsvarighet i traditionell fantasy tradition. Det är ganska långt borta från J.R.R Tolkien och snarare mer Conan barbaren.

Det finns något fantastiskt medryckande och underbart originellt i dessa berättelser och jag blev ett fan på en gång. Det här är dock fantasy av den mer avancerade sorten och rekommenderas främst till magiker med flexibelt intellekt och hög kapacitet för komplex magi, eller fantasyälskaren med några böcker innanför bältet.

Var extra rädd om bibliotekets exemplar! Det här är underbar klassisk litteratur som inte längre finns att köpa och jag hoppas att den hittar sin publik om ytterligare 70 år.

Våra texter

 1. Ursula K Le Guin (1929-2018)

  Skrivet av: Terje Nordin

  Ursula K Le Guin var en av 1900-talets stora författare inom fantasy och science fiction. Hon är känd för böckerna om Övärlden, Mörkrets vänstra hand, Där världen kallas skog och Shevek.

 2. Mary Shelleys Frankenstein

  Skrivet av: Terje Nordin

  Mary Shelleys roman Frankenstein handlar om vad som händer när en vetenskapsman väcker liv i en varelse gjord av död materia. Två hundra år efter att den först publicerades är den fortfarande väldigt skrämmande och spännande!

 3. Konstgjorda människor i litteraturen

  Skrivet av: Terje Nordin

  Du som letar efter böcker och dramatik om konstgjorda människor kan läsa mer om robotar, androider och replikanter i vår lista.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 18 september 2019