Den blixten tar

När Eloise kommer hem till farmors begravning händer något otäckt. Bastian träffas av blixten och blir svårt skadad. Bastian som Eloise svek för ett år sedan. Nu är han förändrad. Hur ska det bli?

Ett år har gått sedan de skildes åt, Eloise och Bastian. Eloise flyttade från lilla Nordale till Örnsköldsvik för att plugga. Och för att vara med Liam. Innan hon stack sårade Eloise Bastian. Han kan fortfarande inte tänka på henne utan att det gör fruktansvärt ont.

Begravning och åska

Nu är Eloise tillbaka i Nordale för sin farmors begravning. Hon och Bastian möts men allt blir fel. Bastian går ut i åskvädret, sedan han hoppade av skolan har han jobbat som kyrkvaktmästare.

Därute blir Bastian träffad av blixten, och svårt skadad. Han förändras i sitt inre, hör konstiga röster och ser skepnader som inte finns. Han får underliga tankar, om Aron som levde i Nordale för länge, länge sedan. Aron som dog när han ramlade ner från kyrktaket.

Den stora hemligheten

Eloise dras in i Bastian liv igen. Tillsammans vill de ta reda på vad som hände Aron. Och försöka förstå det som Eloise farmor sade till Bastian innan hon dog.

Men så är det detta med Liam. Hur ska Eloise kunna berätta?

Den blixten tar är en väldigt bra bok. En reality-fantasy och kärlekshistoria, och en riktig bladvändare. För dig som är tonåring. Själv får jag Maria Gripe-vibbar

Författaren Therese Henriksson har också skrivit Kyla. Den utspelar sig i en norrländsk småstad, och är en rysare och dystopi för ungdomar. Jag gillade den också mycket.

Läs också

 1. Kyla

  Av: Henriksson, Therese Tipsat av: Annika Edlund

  Tre syskon, en kärlekshistoria, en skruttbil, en gammal skoter och en välsignad stuga med järnspis. Läs en riktig reality-rysare, med ett obehagligt framtidsscenario.

Böcker av Maria Gripe

 1. Agnes Cecilia

  Undertitel: en sällsam historia
  Av: Gripe, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Skugg-gömman

  Av: Gripe, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Skuggornas barn

  Av: Gripe, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
Visa fler