Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian

En rolig, varm och våldsam berättelse om en kille som verkligen har dragit en nitlott i livet. Men Arthur Spirit Junior är inte den som ger upp.

Junior är född med vattenskalle. Han stammar, han är mager och annorlunda. Av alla utsatta barn i Spokane-reservatet i Washington där han växer upp, är han den mest utsatte. Men lyckligtvis finns bäste vännen Rowdy - stark, arg, våldsam och beskyddande.

Tillvarons plus och minus

På plussidan i sitt liv har Junior också den älskade mamman, pappan, systern och mormodern. Dessutom är han ovanligt intelligent. På minussidan finns dessvärre en hel del annat än hans medfödda handikapp.

Alla i familjen, utom mormor, är alkoholister. Ja, nästan alla vuxna i reservatet är egentligen det. Junior är fattig, liksom de flesta andra, och alla har de sedan länge förlorat sin kultur och sitt hemland.

Utsatt på alla sätt

Övertalad av sin lärare börjar Junior på skolan i den vita staden utanför reservatet, där det finns bättre böcker och lärare. På den nya skolan är han utstött för att han är indian. I reservatet blir han snabbt betraktad som en svikare, ett "äpple" - röd på utsidan men vit inuti. Och Rowdy, bästa vännen, blir nu hans värsta fiende. Men Arthur Spirit Junior är en sån som inte ger upp!

En riktigt rolig, absurd, varm, våldsam och kärleksfull berättelse om en olyckligt lottad, men väldigt stark kille. För oss avlägsna svenskar är Sherman Alexies bok också en intresseväckande (och fasaväckande) inblick i vilken ställning Amerikas ursprungsbefolkning har i det nutida USA.

SMS från Soppero

Av: Laestadius, Ann-Helén Tipsat av: Eva Conradzon

Eva Conradzon, samordnare av Samiska veckan i Umeå, tipsar om en bok om en ung samisk tjej.