Den ängsliga generationen

Den amerikanska socialpsykolgen Jonatan Haidt skriver om de negativa konsekvenserna av sociala mediers intåg i barn och ungas liv - och berättar vad vi borde förändra.

Kring 2010 fick sociala medier ett starkt fäste. Facebook lanserade gillaknappen och det blev vanligt med framvänd kamera på mobiler, vilket möjliggjorde att innehåll kunde spridas viralt. Följden av detta, menar Jonatan Haidt, är att sociala medier slukat barns uppmärksamhet och skapat en social jämförelse som inte är hälsosam, speciellt hos flickor.

På bekostnad av den fria leken

Sedan 1980-talet har synen på föräldraskap förändrats. Haidt anser att föräldrar idag är drivna av rädsla (bland annat för pedofiler) vilket skapar en säkerhetskultur där barn inte tillåts röra sig fritt utomhus. Lekplatser är konstruerade med ett säkerhetstänk som gör dem ganska ointressanta att leka i. Om vuxna dessutom ger barn obegränsad tillgång till mobiler så sker det på bekostnad av den fria leken, som är direkt nödvändig för att barn ska utveckla de kognitiva förmågor och den självständighet som behövs i vuxenlivet. 

Haidt ger många bra råd på olika nivåer till den som vill förändra situationen - ibland på detaljnivå med exempelvis listor på när barn kan förväntas cykla till affären utan en vuxen. Boken är speciellt angelägen för den som har barn i sin närhet upp till 13 år, men temat är sannolikt relevant för de flesta som vill minska sin användning av skärmar och sociala medier.

En läsvärd bok som inte bara pekar ut brister, utan som ger praktiska tips på hur familjer kan lägga upp skärmanvändning utan att det sker på för stor bekostand av andra aktiviteter.

Finns också som e-bok i Biblio.

Fler tips

  1. Skärmhjärnan junior

    Av: Hansen, Anders Tipsat av: Emma Sigvardsson

    En lättläst och väldigt intressant faktabok om hur våra hjärnor fungerar.