Deckarduon Börge Roslund och Anders Hellström

Börge Roslund och Anders Hellström speglar samhällets avigsidor och mörka verklighet i sina deckare.

Roslund och Hellström. Foto: Fredrik Hjerling
Börge Hellström är före detta missbrukare och kriminell och en av grundarna till den brottsförebyggande organisationen Kriminellas revansch i samhället, Kris. Han har varit verksam som samhällsdebattör och har under många år arbetat med missbrukande och kriminella ungdomar.

Anders Roslund är journalist och arbetade under ett tiotal år som reporter och nyhetschef på Rapport och Aktuellt samt startade SVT:s Kulturnyheterna, där han under flera år var chef.

Deras litterära samarbete startade med att Anders Roslund, som då var reporter på Aktuellt, kontaktade Kris och Börge Hellström för att göra en dokumentärfilm om föreningens verksamhet. Filmen Lås in dom har visats i tv i flera länder och prisbelönats.

Kriminalvård, brott och straff

Författarna är båda genuint intresserade av svensk kriminalvård, brott och straff, hämnd och förnedring och vad som driver människor att begå brott. De beslöt sig därför för att i kriminalromanens form skildra samhällets avigsidor.

Resultatet hittills är sex böcker. I samtliga får man följa kriminalkommissarie Ewert Grens och hans kollegors tämligen oglamuorösa polisarbete. Ewert är en lite vresig, inte alltid så sympatisk medelålders man som gärna lyssnar på skivor med Siw Malmkvist.

Språket är rakt och effektivt och har man väl börjat läsa är det svårt att slita sig. Trovärdigheten känns också hög med tanke på författarnas bakgrund. Böckerna har översatts till 14 språk och kritikerrosats både i Sverige och utomlands.

Det är tänkvärda böcker om angelägna ämnen, böcker som tar upp och problematiserar aktuella samhällsfrågor. Författarna lämnar över åt läsaren att ta ställning i svåra frågor om skuld, rättvisa och ansvar.

I den här ordningen är böckerna utgivna:

Odjuret

Publiceringsår: 2016

1. Edward Finnigans upprättelse

Av: Roslund, Anders Tipsat av: Helen Forsberg

Jätteintressant och spännande om dödsstraff och svensk utlämning.

2. Flickan under gatan

Av: Roslund, Anders Tipsat av: Maud Sandström

Fyrtiotre utländska barn i likadana träningsoveraller dumpas mitt i centrala Stockholm. Det är en kall vintermorgon och kommissarie Ewert Grens har redan fler olösta fall än vad som är hälsosamt på sitt bord.

Svenne

Av: Nilsson, Per Tipsat av: Helen Forsberg

En riktigt bra bok om samhället Sverige. Hur lätt är det att bli manipulerad? Vad är rätt och vad är fel? 17-åriga Svenne dras in i sammanhang han inte kan kontrollera.

Skrivet av: Sören Persson den 9 april 2008