De svarta svanarnas natt

13-åriga Jonas ska ha sommarlov på Gotland med pappa och storasyster Jenny. Pappa har ärvt ett hus där, på ett ställe som heter Fårö. Världens tråkigaste sommar blir det, tror Jonas, men inget blir som förväntat.

På färjan till Gotland träffar Jonas en jättesöt tjej. Hon har en röd huvtröja på sig och världens gulligaste leende. Tyvärr har hon en knäpp kompis med sig, så Jonas får aldrig riktigt chansen att prata med henne.

Efter många om och men kommer familjen till huset på Fårö, och upptäcker att det är i väldigt dåligt skick. Taket håller fullständigt på att rasa in och de tvingas bo i tält de första nätterna medan byggjobbare fixar och gör huset beboeligt.

En underlig gubbe

Jonas syrra träffar en kille på badstranden som hon börjar hänga med varenda dag, medan Jonas cyklar omkring på Fårö och letar efter tjejen med den röda munkjackan. Han cyklar vilse och blir bekant med en konstig gammal gubbe som bor i ett hus i skogen. Gubben står och tittar ut över havet efter de svarta svanarna. När Jonas går närmare huset och tittar in, så ligger gubben samtidigt döende inne i en säng. Hur kan det komma sig?

Efter några dagar kan familjen flytta in, men de har ingen toalett därinne. Pappan börjar gräva en grop ute vid skogen där de ska bygga ett utedass. Samma kväll börjar konstiga saker hända. När Jonas går ut och borstar tänderna ser han en dimma som ligger precis över gropen. När han går in ser han hur dimman börjar leva, den kryper fram över marken och följer efter honom.

Vad var det för slags dimma? Får Jonas någonsin träffa tjejen i röda munkjackan igen? Vem är den konstiga gubben i huset som ligger döende i sin säng, samtidigt som han är ute på gården och pratar med Jonas och blickar ut över vattnet efter de svarta svanarna?

 

Sorgfjäril

Av: Angerborn, Ingelin Tipsat av: Annika Edlund

Ååå vad jag gillar den här boken! Med härliga rysningar läser jag om Alice och hennes lillebror Emanuel som flyttat ut på landet med mamma och pappa. De har flyttat till ett stort hus som kallas "Spanska slottet".