De fattigas krig

Thomas Müntzer talade direkt till människorna på deras eget språk och försökte reformera 1500-talets Europa ännu mer än självaste Martin Luther. Den här romanen handlar om hans liv.

Erik Vuillard har skrivit ett antal skönlitterära böcker som där han djupt förankrad i dokumentära fakta om motstånd, jämlikhet och rättvisa som tema. Hans senaste bok handlar om prästen och upprorsmannen Thomas Müntzer, som på 1500-talet predikade radikal jämlikhet direkt till fattiga och utblottade.

1500-talet var en orolig tid i Europa. Det fanns en extrem rikedom bland adel och jordägare och religion och prästerskap krävde lydnad och ödmjukhet. Det predikades på latin till vanligt folk från kyrkor och katedraler, men Thomas Müntzer talade direkt till människorna på tyska.

Inte så lagom reformator

Påven, präster och herremän blev chockerade över Thomas Müntzers idéer och andra reformatorer, till exempel Martin Luther, tog avstånd från detta. Thomas Müntzer reagerade med att radikaliseras än mer. Orättfärdiga härskare och stormän skulle enligt honom drabbas av svärdet, gud skulle genom folkets uppror skipa rättvisa.

Det gick dåligt för prästen. Det gudomliga ingreppet, som Thomas Müntzer troligen hade räknat med för att fullgöra upproret, uteblev. Hans följare slaktades i öppen strid, i bakhåll och under fruktansvärd förföljelse. Själv avrättades Thomas Müntzer liksom sin far, och hans namn har släpats i smutsen sedan dess.

Men Erik Vuillard sätter in Thomas Müntzer som historisk föregångare, inte bara för andra väckelserörelser utan även för andra senare kompromisslösa, bångstyriga och ibland helt irrationella rättvisekämpar. Han går också bakåt och pekar ut reformationens förebilder i 1300-talets England.

 

 

Fler boktips

 1. Gutenberggalaxens nova

  Av: Burton, Nina Tipsat av: Andrea Ejelöv

  En färgrik och intressant Augustvinnare. Res genom Europa med Erasmus av Rotterdam under sekelskiftet 1400- till 1500-talet.

 2. Wolf Hall

  Av: Mantel, Hilary Tipsat av: Mats Enarsson

  Mäktig historia från engelska 1500-talet, baserad på verkliga historiska personer.

 3. Förtrollerskan från Florens

  Av: Rushdie, Salman Tipsat av: Emelie Öberg

  Salman Rushdies senaste roman är en färgsprakande saga fylld med magi, äventyrare, kungar och vackra kvinnor. Det är även en historia om mötet mellan öst och väst på 1500-talet med en rad verkliga historiska personer invävda i handlingen.

 4. Marvel 1602

  Av: Gaiman, Neil Tipsat av: Tommy Bildström

  Marvels universum, återberättat som 1600-talsroman i ett seriemästerverk signerat Neil Gaiman.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mattias Nilsson den 14 april 2023