De andras liv

Vem kan man lita på och vad får man säga? Den här filmen handlar om hemligheter, misstänksamhet och spioneri i Östberlin, fem år före murens fall.

Så sent som i mitten av 1980-talet var konstnärlig frihet otänkbart i Östtyskland. I socialismens namn bevakade man författare och bestraffade de som råkade uttrycka andra åsikter än Partiets. Den stora säkerhetsorganisationen Stasi ägnade sig åt spionage mot landets egna invånare.
 
Huvudpersonen i filmen är Gerd Wiesler, en rutinerad stasiagent med förhörsteknik som ett av sina expertområden. Han är ensamstående och lever för sitt jobb. När pjäsförfattaren Georg Dreyman och hans flickvän, skådespelerskan Christa-Maria Sieland, ska avlyssnas gör han det med all sin yrkesskicklighet. Han rapporterar alla detaljer om vad de gör och pratar om. Så småningom blir han personligt engagerad i deras liv, i brist på ett eget.
 
"De andras liv" är fängslande och har flera oväntade vändningar. Karaktärerna har djup och är välspelade, vilket gör dem oberäkneliga och spännande. Filmen är också en fascinerande historielektion.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Robert Rösth den 19 april 2007