Dalenglitter

En underhållande samtidsskildring.

Huvudpersonen i Dalenglitter är en ung kvinna som jobbar på en snabbmatsrestaurang. Hon bor i Enskededalen, en Stockholmsförort som delas i två av tunnelbanespåret. I Dalen bor invandrarna och i Enskede finns de välbärgades villor.

Underfundig humor

Wanda Bendjelloul har i intervjuer berättat att hon inte bara själv är uppvuxen i samma område, hon delar också huvudpersonens erfarenheter av att jobba på en hamburgerrestaurang. Att författaren har koll på sin samtid är något som verkligen märks, berättelsen är kryddad med realistiska detaljer och anekdoter som inte bara gör den underhållande utan också trovärdig.

Detta gäller också huvudpersonens besök hos släktingarna i Polen. Den här händelserika vistelsen beskrivs så lyhört att jag inte för en sekund tvivlar på autenticiteten.

Så trots att huvudpersonen har ett enformigt arbete och lider av en konstant brist på pengar är detta ingen mörk historia. Snarare tvärtom. Och detta beror mycket på den underfundiga humorn och författarens förmåga att göra livs levande människor av sina karaktärer.

Wanda Bendjelloul är journalist och filmkritiker. Dalenglitter är hennes debut.

Fler tips

  1. Linjen

    Av: Karlsson, Elise Tipsat av: Anna Sahlén

    Många linjer löper genom denna bok; arbetslinjen, livslinjen, den raka linjen framåt och linjen som skiljer dem innanför från dem utanför.

  2. Naturen

    Av: Ringskog Ferrada-Noli, Caroline Tipsat av: Anna Sahlén

    Bit för bit läggs berättelsens pussel och avtäcker långsamt en tragisk förlust. I poetiska formuleringar speglas berättarjagets sorg.