Dagar i Alchan-Jurt

Kriget i Tjetjenien skildrat från ett lerigt träsk. Det är andra gången Artiom tjänstgör i armén och den här gången är det ännu värre.

Signalisten Artiom deltar för andra gången i Rysslands krigsföring i Tjetjenien. Något hände efter den första tjänstgöringen och han fick svårt att anpassa sig till livet där hemma. Vardagslivets små bekymmer kändes främmande och han plågades av svåra minnen.

Åter till Tjetjenien

Så nu är han här igen, utanför byn Alchan-Jurt någonstans i Tjetjenien, i ett krig som verkar sakna mening. Artioms grupp har grävt ner sig i ett lerigt träsk och skjuter på allt som rör sig i byn. Det lär finnas fiendesoldater där, men även civila. Men vem bryr sig, de är fiender allihop. Det snöblandade regnet har för länge sedan blött upp alla kläder. De sover direkt på marken och äter frusna sura bär från buskarna intill.

Soldatens tomma blick

Omständigheterna är vedervärdiga och minuterna känns som timmar där de ligger blöta, hungriga och genomfrusna. Artioms tankar går till hemstaden, flickvännen, mamman, men även till de soldater han mött, vars tomma och kyliga blick han tidigare skrämts av men som han nu ser även i sina kamraters ögon.

Arkadij Babtjenko har deltagit som soldat i Tjetjenien. Han debuterade 2007 med den uppmärksammade berättelsen Krigets färger. I den här boken fortsätter han att berätta om soldatlivet längst ner i krigshierarkin. Boken är bara drygt 100 sidor, men lämnar ett stort avtryck hos mig som läsare.

Passa på! Arkadij Babtjenko besöker Umeå och 2016 års upplaga av Littfest fredagen den 18 mars.

Den okända hustrun

Av: Davidsen, Leif Tipsat av: Maud Sandström

Hur mycket vet man egentligen om sin livskamrat? Marcus tror att han känner sin hustru Nathalie efter tio års äktenskap, men gör han verkligen det?

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 26 februari 2016