Dödsdömd

Tre tonåringar döms för ett bestialiskt mord, utan några egentliga bevis. Damien Echols skriver om 18 långa år i dödscellen.

Av: Echols, Damien
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2013
Låna

Damien Echols var en udda figur i samhället West Memphis. Han lyssnade på hårdrock, gick klädd i svart och läste böcker av Stephen King och Anne Rice. När hans flickväns familj förbjöd dem att träffas försökte de två tonåringarna rymma tillsammans, vilket gjorde att han fick den lokala polisens misstänksamma ögon på sig.

Dömdes till döden

1992 arresterades han och två jämnåriga vänner för ett än idag ouppklarat mord på tre småpojkar. Utan några handfasta bevis förutom ett framtvingat erkännande och ett par vittnesmål som senare togs tillbaka dömdes Damien Echols till döden och hans två kamrater till livstids fängelse.

Musikintresset som pekat ut Echols som satanist i polisens ögon blev till slut också räddningen. Kändisar som Johnny Depp, Marilyn Manson, Eddie Vedder från Pearl Jam och regissören Peter Jackson tillhör dem som under många år bidragit med moraliskt stöd och advokatkostnader för att få till stånd en ny rättegång. Efter 18 år kunde de tre vännerna äntligen lämna sina celler som fria män.

Damien Echols lämnar detaljerna i fallet därhän, han koncentrerar sig istället på att få oss att förstå hur det är att tillbringa sin ungdom och en stor del av vuxenlivet med att vänta på att bli avrättad. Under årens lopp skildrade han i sina anteckningsböcker hur livet levdes i dödscellerna. Som man kan vänta sig är det ingen idyll direkt.

Personlig berättelse

Även om de flesta som väntar på döden inte är oskyldigt dömda verkar de allra flesta vara psykiskt sjuka eller mentalt funktionshindrade. Eftersom de ska avrättas får de inte någon som helst behandling eller mediciner. Både dagar och nätter blir alltså en helvetesvandring genom galenskap av alla slag.

För mig är det sympatiskt att Damien Echols inte anlitat någon spökskrivare som berättar hans historia på ett motståndslöst språk där vi serveras minsta gemensamma nämnare mellan huvudperson och läsare. Dödsdömd är istället en högst personlig berättelse, där läsningen kräver tid att både tänka och känna in.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

O som i ouppklarade mord

Skrivet av: Jenny Berggren

Läser du deckare? Gillar du böcker som innehåller rättegångar och ouppklarade mord? Känner du till avdelning O på biblioteket? Om du svarade ja på de två första och nej på den sista frågan bör du läsa vidare.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 7 juni 2013