Dö ung – böcker om livet och döden

Döden både skrämmer och fascinerar oss. Det finns många sorgliga, hemska och fruktansvärda skildringar av döden i litteraturen, men det finns också en del härliga och roliga.

Avlövat träd mot himlen
Det finns flera riktigt bra ungdomsböcker om att dö ung, ett klassiskt tema, som även återfinns hos bland andra Goethe och Shakespeare. Här är några riktigt bra, moderna, skildringar som behandlar temat ur olika vinklar.

Olyckor

Den vanligaste dödsorsaken bland barn och ungdomar är skador, ofta orsakade av olyckor. Trafikolyckor är allra vanligast.

Det finns många bra äldre böcker om ungdomar som dör i olyckor; Aidan Chambers Dansa på min grav, Peter Pohl och Kinna Gieths verklighetsbaserade Jag saknar dig, jag saknar dig! och Tro hopp och burnout av Johan Unenge, för att nämna några.

En annan, lite nyare, är Jenny Valentines Broken Soup eller Trasig soppa som den heter på svenska. I den har äldste sonen i familjen drunknat. Berättelsen skildrar sorgearbetet hos vänner och familj, och hur olika det kan se ut.

I Gayle Formans Om jag stannar råkar hela familjen ut för en bilolycka. Den enda som klarar sig med nöd och näppe är dottern Mia. Vi får följa henne under 24 timmar då hon tänker tillbaka på sitt liv och sin familj, och till slut bestämmer sig för om hon vill stanna eller följa sin familj i döden.

Anita Eklund Lykulls Linnea, kom hem! handlar om en ung tjej som mist sin bästa kompis i tsunamikatastrofen i Thailand 2004.

Självmord

Ledsen tonårskille
Bland ungdomar 15-24 år är självmord den vanligaste dödsorsaken. Det är tragiskt och ofta ett mysterium för dem runt omkring. Kanske är det därför som det finns många böcker om ämnet.

I Johanna Nilssons Janis den magnifika har 17-åriga Emelie skjutit och dödat flera elever på skolan innan hon tagit sitt eget liv. Berättelsen handlar om vad som händer efter skolmassakern, och om bästa kompisen Janis som blir lämnad kvar. Janis känner sig sviken och försöker förstå det som hänt - varför såg hon inga signaler?

I Känslan av att hoppa av Ingrid Olsson får vi komma riktigt nära en ung tjej med självmordstankar. Berättelsen är uppbyggd av personliga brev, riktade till en kille på skolan som precis tagit sitt liv genom att hoppa från ett tak - han är den enda som skulle kunna förstå hennes val.

Erlend Loes Gör vad du vill är en både sorglig och humoristisk skildring av en ung tjej som vill ta sitt liv. Precis innan hennes mamma, pappa och bror dör i en flygkrasch skickar pappan ett sms till sin dotter där han uppmanar henne att göra vad hon vill. Men det enda hon känner för är att dö hon också.

Christina Wahldéns För bra för att dö handlar också om ungas självmordstankar.

För den som vill veta mer om självmord bland unga finns faktaboken Självmordsförsök hos unga - vad ligger bakom och hur kan vi hjälpa?

För unga som har självmordstankar finns  Ungdomsmottagningar i hela landet, och även BRIS dit man kan vända sig med alla typer av problem och tankar. 

Sjukdom

Går det att förbereda sig för döden?

Det finns flera klassiska böcker om barn och ungdomar som dör i sjukdomar: Tillträde till festen av Gunnel Beckman, Sadako och de tusen papperstranorna av Eleanor Coerr och Peter Pohls Jag är kvar hos er.

Innan jag dör av Jenny Downhamn handlar om 16-åriga Tessa som vet att hon snart ska dö av cancer. Hon bestämmer sig för att försöka få ut så mycket som möjligt av sitt liv, och gör en lista på saker hon vill hinna med innan hon dör. Den här boken ger hopp och visar hur underbart livet kan vara. Den är verkligen rysligt bra - och oerhört sorglig.

Bjørn Sortlands  Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? handlar om den första stora kärleken. 19-årige Markus förälskar sig i Ingrid, som har en dödlig sjukdom, och boken skildrar hur stark och viktig kärleken kan vara även under svåra omständigheter.

Hedersmord

Avslutningsvis vill jag också uppmärksamma Christina Wahldéns bok om ett hett ämne, nämligen hedersmord. Fallen flicka handlar om 16-åriga Rona som kommit med sin familj till Sverige från Afghanistan. Kulturkrockar och anpassningssvårigheter leder till att pappan och brodern till slut bestämmer sig för att knuffa Rona från balkongen.

Böcker om att dö ung

 1. Gör vad du vill

  Av: Loe, Erlend
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från norska
  Finns som: Bok
 2. Innan jag dör

  Av: Downham, Jenny
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Okänt
 3. Om jag stannar

  Av: Forman, Gayle
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Känslan av att hoppa

  Av: Olsson, Ingrid
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Jag är kvar hos er

  Av: Pohl, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Dansa på min grav

  Av: Chambers, Aidan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 7. Fallen flicka

  Av: Wahldén, Christina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 8. Självmordsförsök hos unga

  Undertitel: vad ligger bakom och hur kan vi hjälpa?
  Av: Søndergaard, Per Straarup
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Ungdomspsykologi
  Finns som: Bok
 1. Janis den magnifika

  Av: Nilsson, Johanna Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  Boken om Janis är en ”roadmovie” i litterär form. I brorsans bil, utan körkort med ett obestämt mål norrut, där norrskenet finns, drar Janis iväg bort från allt – men mest bort från minnet av Emelie – hon som svek på det mest fruktansvärda sätt.

 2. Linnea, kom hem!

  Av: Eklund Lykull, Anita Tipsat av: Karolina Nyström

  Timjan har inte hört någonting från Linnea sen katastrofen. Ändå vägrar hon tro på det som blir alltmer uppenbart – att hennes bästa vän aldrig kommer att komma tillbaka.

 3. För bra för att dö

  Av: Wahldén, Christina Tipsat av: Helen Forsberg

  Fruktansvärt bra bok om något av det svåraste som finns. Så himla bra, en fyra av fem.

 4. Tro, hopp och burnout

  Av: Unenge, Johan Tipsat av: Åsa Zetterström

  Eller bilar, kärlek och döden! Johan Unenge har skrivit en mycket stark bok som berör och känns äkta i både innehåll och språk.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Jenny Berggren den 23 december 2013