Där var du, större än bokstäverna som bildar ditt namn

En berättelse om att förhålla sig till förlusten av en vän.

Författarjaget vill skriva fram sin vän Cristina, som dog. Spåren av henne är få. Hon förekom inte på sociala medier och författarens eget minne är dåligt och opålitligt, tycker hon.

Skuld och sorg

Trots det försöker hon skriva, söka, fråga, samla och sedan foga ihop de fragment som dyker upp. Hon lyckas inte skriva fram Cristina, men hon lyckas beskriva det eviga tomrummet vännen lämnat efter sig. 

Hanna Rajs Lara skildrar sin tillvaro och hur hon förhåller sig till vännens död och det som dröjt sig kvar i form av skam, skuld och sorgDet finns en pratig direkthet i språket, på samma gång poetisk och barnslig. Texten har formen av lyrisk dagbok eller tankebok. 

Där var du, större än bokstäverna som bildar ditt namn är en roman som fångar den underbara och fruktansvärda tillvaron som ung vuxen. Känslan som strömmar mot mig när jag läser den här boken, och efter att jag läst ut den, är stum, kall och ångestfylld. Kanske är det tomheten när någon obönhörligen är borta som känns. 

Fler tips

  1. Pur

    Av: Lindman Mata, Erik Tipsat av: Anna Sahlén

    I språkljud, ordval och den berättande helheten är Pur en väl avvägd diktsamling om en brutal förlust.

  2. Naturen

    Av: Ringskog Ferrada-Noli, Caroline Tipsat av: Anna Sahlén

    Bit för bit läggs berättelsens pussel och avtäcker långsamt en tragisk förlust. I poetiska formuleringar speglas berättarjagets sorg.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 6 juli 2022