Where the crawdads sing

Where the crawdads sing är en berättelse om Kya som utspelar sig i träskmarkerna utanför North Carolina.

Träskflickan, som hon kallas av byborna, växer upp ensam i ett skjul sedan hennes mamma, hennes syskon och till slut hennes far alla lämnat hemmet av sina egna anledningar. Kyas sista minne av mamma är att hon ser henne vandra nerför gången från deras skjul till skogspartiet vid grusvägen för att försvinna bort utan att vinka adjö när hon var sex år gammal år 1952. Ett efter ett försvinner också syskonen och något år efter mamman lämnar hennes försupne far henne helt ensam.

Uppväxt i ensamhet

Ensam och skygg växer Kya upp i träskmarken. Hon lever med naturen, samlar musslor och fiskar för att sälja till ägaren av byns bensinmack för båtar, för att kunna köpa de få förnödenheter hon behöver. I byn behandlas hon som den träskvarelse hon anses vara. Samhället försöker få tag i henne och sätta henne i skola men det håller inte mer än en skoldag.

Helt ensam är hon inte i sitt älskade deltalandskap. Till de små lagunerna i träsklandet dras även andra fiskare. Hon träffar Tate, en av hennes äldre bröders fiskekompisar. Tate, uppvuxen med sin pappa efter mammans död i en bilolycka, har dock en framtid utstakad långt från träskmarkerna.

När skolans före detta stjärnquarterback hittas död 1968, efter vad som ser ut som en olycka, faller misstankarna på Kya och en utredning drar igång. Boken utspelar sig i parallella tidslinjer, utredningen fortgår samtidigt som vi får läsa skildringen av Kyas uppväxt i ensamhet. Where the crawdads sing var den bäst säljande boken, alla kategorier, i USA under 2019.

En bra bok, egentligen en enkel historia men med vackert språk och fina naturbeskrivningar. På svenska heter boken Där kräftorna sjunger

Våra texter

 1. Brutal och ångande country noir

  Artikel Skrivet av: Astrid Wolff Feychting

  "Gruvarbetare och astronauter har mycket gemensamt. De tar sig till ställen där inga människor varit förut och båda lämnar jordens yta."

 2. Bröderna Sisters

  Tips Av: DeWitt, Patrick Tipsat av: Mattias Löfqvist

  Medryckande, gripande och spännande om två bröder på väg till Kalifornien.

 3. The narrow road to the deep north

  Tips Av: Flanagan, Richard Tipsat av: Mattias Löfqvist

  En läkare från Australien blir tillfångatagen och satt i fångläger i Burma. En roman om fångarna som byggde "dödens järnväg" och om huvudpersonens kärlekshistoria med en gift kvinna.

 4. Yxmannen

  Tips Av: Celestin, Ray Tipsat av: Andrea Ejelöv

  New Orleans år 1919, segregationen delar upp staden, maffian styr staden, musiken flödar som aldrig förr och en seriemördare med en yxa går lös i staden.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mattias Löfqvist den 13 mars 2020