Cykelbiblioteket

Biblioteket som kommer närmare. I sommar dyker Umeås cykelbibliotek upp på nya platser.

Maria Engström vid cykelbiblioteket Foto: personal
Bibliotek kommer precis som människor i olika storlekar och former. Cykelbiblioteket är biblioteket som kommer dit där du är. Varje sommar och även andra tider på året rör vi oss ute i parker, på stränder och torg inom Umeå kommun. Vi finns där under stora evenemang och när dagarna är långa och lata.

Biblioteksservice och arrangemang

Cykelbiblioteket är ett fullt utrustat bibliotek i litet format. Vi som jobbar med den hör till bibliotekspersonalen i Umeå kommun. Du kan låna böcker, skaffa ett bibliotekskort och få mycket av den service du kan få på ett bibliotek. Du kan få hjälp att komma igång med digitala tjänster eller tips om vad som händer inom kulturvärlden.

Cykeln har också andra roller. Under coronapandemin används cykelbiblioteket som ett sätt att låna ut böcker till dig som inte kan besöka biblioteken. Vi besöker skolor och i sommar är den bland annat med på sommarboken-träffar, sagoyoga i fårhagen.

När cykeln inte är ute på uppdrag kan du ofta se den i hallen i Väven. Den kan också vara på något av närbiblioteken i kommunen, till exempel i Holmsund.

Eftersom vi vill vara där du är finns inget långsiktigt schema men här nedanför kan du se några planerade stopp i sommar. Hoppas att vi ses därute!

Frågor?

Om du undrar över något, eller vill tipsa oss om ett ställe som cykelbiblioteket borde besöka kan du skicka ett mejl till: cykelbiblioteket@umea.se