Biblioteksteknik från 1970-tal till 2020
Från tidskrävande kartotek, via mikrofilm och streckkoder har Curt Renkonens yrkesliv nu tagit honom till dagens bibliotekstekniska lösning med RFID-chip och självbetjäning. Här berättar han mer om hur tekniken har förändrats i biblioteksvärlden under de senaste 50 åren.
"En jättestor apparat"
Curt Renkonen var då ny som bokbusschaufför. Han fick lära sig hantera bokkort av papper som skulle sorteras in för hand i kartotek. Ett tidskrävande jobb, som krävde många handgrepp med sorteringen när Korsholms bokbuss kom in i garaget på kvällen.
I Umeå 1980 fick Curt Renkonen ett nytt jobb och kom då i kontakt med modern biblioteksteknik.
− Det var toppmodernt. Inget kartotek som hemma, utan en jättestor apparat som man fotade av lånekort och bokkort med. Så satte man ett datumkort, som man stämplade för hand med aktuellt återlämningsdatum, i en liten ficka längst bak i boken. Vi tog ett foto per lån, alltsammans fastnade på en film som sedan skickades på framkallning. Sedan satt man och tittade på filmen i en annan stor apparat, som man rattade fram filmrullen i med en vev.
Streckkodspennan
Reservationer sköttes fortfarande helt manuellt med hjälp av organiserade pappersremsor, så kallade "ribbor". Ett invecklat förfaringssätt som krävde en del tålamod.
− Det var som ofattbart smidigt med den pennan! Den begränsade drastiskt allt mixtrande vid varje utlån och särskilt barnen tyckte att det var väldigt spännande med den läsande pennan. Men det var ett jättejobb att märka alla böcker med streckkoder, och fortfarande mycket procedurer med att hantera all data som pennan åstadkom, minns Curt Renkonen.
RFID
Streckkodspennan skulle dras på varje bok och slet på personalens handleder. Därför var det uppskattat när scannern kom några år senare. Sedan 2010 har biblioteken i Umeåregionen det så kallade RFID-systemet, som står för "Radio Frequency Identification".
Tekniken innebär att ett RFID-chip trådlöst utbyter information med en läsare. Hanteringen förenklades ytterligare och automater för självutlån och återlämning kunde börja användas av låntagarna.
− Sett i backspegeln har det verkligen hänt mycket på biblioteksområdet, summerar Curt Renkonen.
Curt Renkonen har under sin karriär hunnit med att köra sex olika bokbussar, numera kallade biblioteksbussar, åt Umeå kommun. Tre av dessa har han varit med om att köpa in och en av dessa har han till och med designat utvändigt. Det är buss nummer två från vänster på övre raden av bilder, med de gröna linjerna.