Curious toys

En seriemördare går lös i en nöjespark i 1910-talets Chicago. Intrikat och spännande thriller i korta kapitel med brokiga karaktärer.

Pin bor med sin mamma i ett spartanskt skjul i nöjesparken Riverfield. Hennes mamma jobbar som spådam. Själv försöker hon tjäna ihop några cent till mat som springpojke.

Försvunna flickor

Pin föddes som flicka men har aldrig känt sig bekväm, varken i rollen eller kroppen. När hennes mamma ber henne maskera sig som pojke känner hon bara lättnad. Som pojke kan hon röra sig fritt och bli lyssnad till. 

Det är en tid när flickor och kvinnor lever farligt. Pins syster Abriana försvann spårlöst två år tidigare och har aldrig återfunnits. Pin blir vittne till smärre övergrepp varje dag, i skydd av mörkret i nöjesparkens attraktioner och på en filmstudio hon brukar besöka. Boken utspelar sig i början av filmens gyllene era. 

En dag ser hon på långt håll en man och en flicka kliva ombord på en båt för en åktur i skydd av mörkret i Hell gate. Hon känner igen flickan från tidigare på dagen. När färden är slut ser hon bara mannen kliva ur.

Mördarens perspektiv

Pin vet inte vad hon ska tro men kan inte släppa händelsen. Ingen annan verkar ha sett något. Hon smyger ombord på en båt för att söka efter flickan inne i Hell gate. När hon först ser den livlösa kroppen tror hon hittat en docka. 

Curious toys är en thriller med korta kapitel som berättas ur olika perspektiv. Det är spännande och intrikat uppbyggt. Miljöerna är levande och befolkas av brokiga karaktärer vars tankar och böjelser vi som läsare aldrig kan vara säkra på vad de kan leda till. Vi får även ta del av mördarens perspektiv.

Elizabeth Hand väver in verkliga personer i berättelsen som förankrankar den i historien och problematiserar både samtid och dåtid. Här speglas den vite mannens tidsålder i en riktigt bra thriller som anstränger sig för att ge perspektiv och skapa subjekt.

Fler tips

 1. Generation loss

  Av: Hand, Elizabeth Tipsat av: Anna Sahlén

  Den desillusionerade Cass Neary beger sig till Maine för att intervjua en gammal förebild och möter både sitt eget mörker och andras.

 2. Yxmannen

  Av: Celestin, Ray Tipsat av: Andrea Ejelöv

  New Orleans år 1919, segregationen delar upp staden, maffian styr staden, musiken flödar som aldrig förr och en seriemördare med en yxa går lös i staden.

 3. Nattens cirkus

  Av: Morgenstern, Erin Tipsat av: Hanne Eklund

  Det är ingen vanlig cirkus som kommer på besök. Cirkusen reser oannonserad från plats till plats och öppnar när mörkret faller. Lika plötsligt som den dyker upp, försvinner den sedan utan spår.

 4. Den ensamma staden

  Av: Laing, Olivia Tipsat av: Anna Sahlén

  Essäer om konst, ensamhet och ensamhet i konst med utgångspunkt i staden New York.