City of stairs

Robert Jackson Bennett ägnar sig i City of stairs åt ett fascinerande världsbygge. Med ett vackert språk, rikt nyanserade karaktärer och en intrig med chockerande vändningar, levererar han en berättelse som är svår att genreplacera.

Robert Jackson Bennett ger oss en skickligt berättad karaktärsutveckling med två huvudkaraktärer i spetsen. Shara är berättelsens intelligenta och modiga hjältinna och hennes sidekick Sigrud, den hänsynslösa men varmhjärtade jätten, som bär på ett skuggigt förflutet.

En faktor som ytterligare förhöjer min läsupplevelse är de många självsäkra och starka kvinnorna i framträdande roller, men det jag gillar allra mest med bokens persongalleri är att de i sina olika nyanser känns så verklighetstrogna.

Mystiskt mord

Berättelsen börjar med att en hyllad historiker hittas mördad, troligen på grund av sitt olagliga studerande av staden Bulikovs svunna tider. Det är nämligen illegalt att lära sig om Bulikovs historia. I turbulensen efter mordet kastas utrikesministeriets agent Shara Thivani in och hon börjar gräva i mysteriet kring historikerns död. Det ena leder till det andra och snart inser Shara att spåren leder henne från det samtida Bulikov djupt in i skuggorna av stadens förflutna, en tid då gudar vandrade på jorden och mirakel hörde vardagen till.

Politik, religion och filosofi

City of Stairs är en fängslande och väl balanserad historia, som utöver huvudäventyret även berör ämnen som politik, religion och filosofi. Även om den är svår att placera i en enda genre så lutar det mestadels åt en mix av science fiction, fantasy, spionthriller och äventyr. Ett uppslukande och intensivt nagelbitande äventyr.

Zoo City

Av: Beukes, Lauren Tipsat av: Lennart Kihlberg

Zinzi tillhör en utstött grupp eftersom hon orsakat sin brors död. Hon livnär sig på att hitta försvunna saker och får ett erbjudande hon inte kan säga nej till.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Johan Sundlöf den 3 juni 2015