City of bones

Clary Fray ser saker. Törstiga vampyrer stryker omkring på New Yorks nattklubbar, älvorna dansar i Central Park och motbjudande demoner lurar i gränderna.

15-åriga Clary Fray är på en klubb i New York. Hon ser en kniv glimta till i handen på en av besökarna. Plötsligt har hon blivit vittne till ett brutalt mord.

Men kroppen försvinner spårlöst och ingen utom Clary kan ens se mördarna; en grupp underligt tatuerade ungdomar som påstår att offret var en demon.

Shadowhunters

Kvällen efter får hon ett panikslaget samtal från sin mamma. När hon kommer hem är mamman borta, lägenheten söndersliten och ett groteskt monster väntar på att få sluka henne. Vilka mörka hemligheter har hennes mamma undanhållit henne? Vem har tagit henne och varför kan Clary se dessa mystiska demonjägare som kallar sig shadowhunters?

Clarys normala liv rasar samman och hon dras in i en ogästvänlig värld full av demoner, vampyrer, varulvar, magiker, feer och dessa hemlighetsfulla shadowhunters. Ett komplicerat krig rasar i det dolda, och Clary befinner sig snart i dess mitt.

Actionpackad

City of Bones är en fartfylld och actionpackad roman med många älskvärda karaktärer som gör den svår att lägga ifrån sig. Relationerna mellan karaktärerna, både i kärlek och vänskap, känns äkta och är riktigt fängslande. Boken är lite av en excentrisk blandning av Harry Potter och Buffy the Vampire Slayer och rekommenderas varmt till de som fastnat för romantisk urban fantasy.

City of Bones är den första boken i serien The Mortal Instruments och efterföljs av City of Ashes och City of Glass, båda med Clary som huvudperson. Serien fortsätter sen med Clarys bästa vän Simon i huvudrollen i de tre nästkommande böckerna varav två, City of Fallen Angels och City of Lost Souls är utgivna.

Svensk översättning och film

Böckerna är populära, både i USA och andra länder, till exempel i Sverige. Hela serien finns på engelska på biblioteken, och de är inte svårlästa. De två första böckerna finns nu också på svenska, Stad av skuggor och Stad av aska. En film med Lily Collins som Clary har premiär i Sverige 23 augusti 2013.