Christopher Polhems testamente

Han var bondpojken som ville förändra Sverige och som verkligen gjorde skillnad med sina uppfinningar och konstruktioner.

Christopher Polhem föddes i Visby 1661 i ett enkelt hem. Han blev tidigt tvungen att lämna hemmet då hans far dött och styvfadern ej ville försörja honom. Inhyst hos olika bönder visade han tidigt en fantastisk förmåga att bygga apparater i trä eller metall som förenklade livet på gården. Redan i 15-årsåldern byggde han klockor och automatiskt roterande grillspett - verklig hi-tech för denna tid.

Ett svenskt geni

Christopher Polhem drömde om en akademisk bana, och ville studera Uppsala. Det visade sig att denna väg i stort sett var stängd för honom, eftersom latin användes både i undervisning och litteraturen. Han reste dit på vinst och förlust, och efter många försök blev han antagen att studera, under förutsättning att han lagade klockan i domkyrkans torn som stått stilla i över 100 år.

Hans karriär tog fart och Christopher Polhem fick betydelsefulla uppdrag i landets tjänst. Han utvecklade och byggde mekaniska apparater för gruvdrift och sjöfart, han byggde fabriker för massproduktion av nyttigheter och han inrättade en skola för teknisk utbildning.

Christopher Polhem kan med rätta kallas ett svenskt geni, och hans levnadsbana är mycket intressant att följa.

Boken är rikt illustrerad med tekniska skisser av hans konstruktioner, och är en guldgruva för både historieintresserade och tekniskt intresserade läsare.

 

 

 

Augustus

Av: Goldsworthy, Adrian Keith Tipsat av: Tommy Bildström

Den brittiska militärhistorikern Adrian Goldsworthy har tidigare skrivit en omfattande biografi om den kände romaren Julius Ceasar. Nu har han skrivit en bok om arvtagaren Gaius Octavianus, mer känd som Augustus.

Polardrömmars höga pris

Av: Dyring, Annagre Tipsat av: Mats Enarsson

Polardrömmen har lockat många, men priset har varit högt.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 24 september 2015