Charmen med tarmen

En entustiastisk beskrivning av vårt inre liv, där bakterier spelar en betydande roll för vår hälsa och vårt välbefinnande.

Det pågår intressanta saker i våra tarmar. Det vet forskaren Giulia Enders vars bok Charmen med tarmen har blivit en succé i västvärlden. Med entusiasm och lekfullhet beskriver hon sådant som många kanske skäms för att prata högt om men som har en stor betydelse för hur vi mår. 

Lärorikt om sådant som berör oss alla

Vi får veta hur matsmältningen fungerar, vad som händer var inuti oss. Vi lär oss om mat, bajs och en hel massa om bakterier. Vi får veta vad några vanliga allergier beror på, att magen och tarmarna kommunicerar med hjärnan och hur vi kan må bättre om vi äter rätt och lyssnar på vår magkänsla. Det är intressant och lärorikt, om än en aning klämkäckt emellanåt. 

Vår kropp är ett gåtfullt men fascinerande mikrokosmos där det fortfarande finns många delar som är outforskade. Vårt matsmältningssystem byggs upp parallellt med hjärtat och hjärnan redan på embryostadiet och kanske borde tillskrivas lika stor vikt som dessa organ, menar Giulia Enders. Hennes bok är en bra introduktion till detta spännande område som berör oss alla dagligen. 

 1. Hur kolesterolmyten hålls vid liv

  Av: Ravnskov, Uffe Tipsat av: Astrid Wolff Feychting

  Om det som står i den här boken stämmer har vi kanske här den största medicinska skandalen i modern tid.

 2. Food and western disease

  Av: Lindeberg, Staffan Tipsat av: Astrid Wolff Feychting

  Varför blir vi sjuka? Är vi verkligen anpassade till att kunna äta mjölk och bröd? Djur som utfodras med föda som de inte är anpassade till blir sjuka av den. Varför skulle det vara annorlunda för oss människor?

 3. Fri från diabetes

  Av: Andersson, Kristina Tipsat av: Astrid Wolff Feychting

  Hur ska man äta för att må bra? Bokfloden tycks numera fullkomligt svämma över av böcker med råd om olika slags dieter.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 25 maj 2017