Ceremonin

35 flickor, en prins och en hel nation som följer tv-sändningen. America Singer råkar hamna mitt i tävlingen om prinsens hand, men hon vill varken vinna eller bli drottning.

Av: Cass, Kiera
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2016
Låna

I landet Illéa är invånarna indelade i ett kastsystem uppbyggt på siffror, där ett är den finaste och åtta den sämsta. Just nu har landet en prins som snart kommer att bli myndig och det är dags för honom att hitta en fru. Urvalet kan börja!

En vinst ger säker ekonomi

Urvalet innebär att alla flickor mellan 16 och 20 år i Illéa, oavsett kast, kan anmäla sig till ett stort lotteri och sedan få möjligheten att tävla om att bli prins Maxons hustru. Urvalet är en stor chans för dessa flickor och deras familjer att klättra i kastsystemet och få ett bättre liv. Bara genom att vinna lotteriet så flyttas de automatiskt upp i kastsystemet och den lyckliga flickans familj får en ekonomisk ersättning medan deras dotter bor i palatset med kungafamiljen under tävlingens gång. Det är 35 tjejer som väljs ut till denna tävling som sedan direktsänds över hela nationen.

America Singer har ingen som helst lust att anmäla sig till Urvalet, trots påtryckningar från sin familj. hon är en femma, den kast som är konstnärer och de är bara tre snäpp ovanför smutsen. Om America gick vidare genom lotteriet så skulle det verkligen hjälpa hennes familj som har det väldigt knapert. America är dessutom redan kär och hon har ingen lust att vara med i en fånig och ytlig tävling där priset är ett helt liv tillsammans med en stel och ytlig prins. När även hennes älskade Aspen vill att hon ska anmäla sig till Urvalet kan hon inte neka honom. Chansen att hon går vidare är trots allt minimal då varenda tjej mellan 16 och 20 år i hela nationen anmäler sig.

Vill inte bli drottning

Till slut hamnar America i tävlingen ändå och ju längre hon kan hålla sig kvar i tävlingen desto mer gott ställt får hennes familj. Men hon är inte alls intresserad av att vinna och bli drottning. Palatset och tävlingen bjuder på lyx och intrigmakeri och America vet inte vem hon ska bli vän med och vem hon ska akta sig för. Det är inte bara de andra tjejerna i tävlingen som hon behöver vara orolig för. Dessutom visar sig prins Maxon inte vara den stela och ytliga prinsen som hon först trodde.

Dystopi möter Bachelor i den första delen av Kiera Cass serie om America Singer. Originalet heter The selection och kom ut 2012.

 

Cinder

Av: Meyer, Marissa Tipsat av: Hanna Widman

Månkrönikans första del är en spännande sci-fi-saga med Askungen som cyborg.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Andrea Ejelöv den 11 juli 2016