Cantoras

Vänskap och kärlek i diktaturens Uruguay i en roman som varmt rekommenderas.

Av: De Robertis, Carolina
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2019
Låna

Mitt i diktaturens Uruguay, i slutet av 1970-talet, lyckas fem queera kvinnor finna varandra och skapa ett tillfälligt andningshål. Tillsammans reser de med buss bort från det kvävande Montevideo, där alla ansikten har ett uttryck som vore de på väg till en begravning. De reser till en strand på den avlägsna kusten Polonio och spenderar några dagar i varandras sällskap.

Fantastisk roman

Den vackra stranden erbjuder en plats där de kan vara sig själva, där de kan skratta runt lägerelden inpå natten, där de kan älska utan att gömma sig och dela sina hemligheter med varandra. Under dessa dagar knyts livslånga vänskapsband.

Cantoras utspelar sig under många år och vi får lära känna de fem huvudkaraktärerna på djupet. Diktaturens våldsamma skugga vilar över dem, ändå skaffar de sig det utrymme de förmår. De lär sig de bästa metoderna för att flirta med en annan kvinna på gatorna i diktaturens Montevideo, utökar sin ekonomiska frihet och gör motstånd mot regimen. Framför allt håller de fast vid varandra.

Cantoras är en fantastisk roman som jag varmt rekommenderar. Tyvärr finns boken ännu inte översatt från engelska till svenska, men språket är enkelt och medryckande, med en hel del oemotståndlig dialog.

"They’d been forming a kind of family, woven from castoffs, like a quilt made from strips of leftover fabric no one wanted. They wanted each other. They had to stay woven. They could not fray." 

Fler tips

 1. Sund

  Av: Folkesson, Tove Tipsat av: Anna Sahlén

  En generationsroman som utforskar sökandet efter tillhörighet.

 2. Tillbaka till henne

  Av: Lövestam, Sara Tipsat av: Annika Winning

  Fyra föremål, till synes utan samband med varandra, hamnar plötsligt i Hannas ägo. De blir en länk mellan Hanna i det nutida Stockholm och Signe, folkskollärarinna i Tierp i början av 1900-talet.

 3. Snö som föll i fjol

  Av: Seth, Oscar von Tipsat av: Christer Edeholt

  En bok om vänskap, kärlek och passion och om våga släppa taget för att välkomna det okända. En varm feel-good-roman som passar alla. 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Johansson den 25 augusti 2020