Camilla Lagerqvist på besök

En författare med livlig fantasi och ett stort intresse för historia. Camilla Lagerqvist berättar hur hon får idéer till sina böcker och svarar på fjärdeklassarnas frågor.

Två barn som håller i varsin bok står bredvid en kvinna i axellångt brunt hår och lila klänning i ett klassrum.
Selma Sahlén, Camilla Lagerqvist och Lo Steinvall.
Den 28 mars fick fyrorna på Hagaskolan i Umeå besök av författaren Camilla Lagerqvist. Till 4B kom hon direkt efter lunch för att berätta om sina böcker och sitt skrivande.

Klassen hade fått skriva ner frågor på lappar och lagt i en stor gul låda. Men lapparna fick vänta en stund, även om några av barnen inte kunde låta bli att ställa ett par frågor i förväg. Till exempel vad hennes hund heter (Molly) och vilken ras den är (cavalier king charles spaniel).

Spårlöst fösvunnen

Många av Camilla Lagerqvists böcker utspelar sig i historisk tid. Anledningen är att hon är väldigt intresserad av historia och saker som har hänt i verkligheten. 

– I slutet av 1800-talet och början på 1900-talet var det många från Sverige som emigrerade till USA. Min mammas morfar hade en bror som åkte till Amerika. Att han kom fram, det vet man för han skickade ett vykort från hamnen i New York. Men efter det blev det helt tyst. Han försvann spårlöst. Och trots att många har försökt ta reda på vad som hände så vet vi fortfarande inte, berättar hon. 

Hon blev så inspirerad av sin släktings öde att hon började skriva bokserien "Amerikaäventyret". I den första boken Flykten till Amerika planerar de två föräldralösa systrarna Hedvig och Ingrid en resa till USA. Hedvig försöker tjäna ihop pengar till biljetterna men tvingas resa iväg innan hon har nog med pengar till dem båda. Hon skriver till sin syster när hon kommit fram, men sen slutar breven komma. 

Bokomslag med en bild av en gravsten och en pojkes skugga.

En av flickorna i klassen räcker upp handen och berättar att hon just nu läser tredje boken i serien och tycker att den är jättebra.

En gammal hemlighet

Pojken i graven är också inspirerad av en sann berättelse. Camillas pappas kusin berättade för några år sedan en hemlighet som han hade burit på i 50 år! I sin bok skrev hon vidare på berättelsen, fast säger att hon hittat på personer och saker. 

Idén till Cirkusflickan fick hon efter att sett en utställning om cirkusens historia i Sverige.

– Där fanns en vägg full med bilder och en av dem föreställde en flicka som hette Ingeborg. Hon var gummiartist och hade nästan slagit knut på sig själv på bilden. Jag hade svårt att glömma bilden. Förr i tiden hände det att fattiga familjer gav bort sina barn till cirkusar, berättar Camilla Lagerqvist. 

Eleverna i 4B frågar

Barn sitter i bänkar i ett klassrum, vid tavlan står en vuxen.

Nu är det dags för eleverna att få ställa sina frågor. 

Vad fick dig att bli författare? Jag har så jättebra fantasi. Jag kommer på historier hela tiden. Och jag älskar att läsa och tycker om att skriva. 

Vad ville du bli när du var liten? Författare eller skådespelare. 

Hur många böcker har du skrivit? Min 27:e bok kom ut för två veckor sedan och i höst kommer bok nummer 28. Och så håller jag på med en bok som kommer nästa år. 

När skrev du din första bok? När jag gick i femman. Fast den har ju inte getts ut, men den finns kvar. 

Vilket är ditt favoritgodis? Choklad.

Vilken är din favoritbok av dem du har skrivit? Jag tyckte om Mörka julnätter. Det var första gången jag jobbade med en illustratör och jag gillar samspelet mellan bild och text. Och Pärlor av glas och Dödsdömda tycker jag också är bra. 

Jobbar du lika mycket som om du skulle ha jobbat som något annat t.ex snickare? När jag skriver jobbar jag nog mer. Då jobbar jag också på helger och kvällar. Men när jag gör andra saker som nu när jag är på författarbesök jobbar jag lite mindre. 

Får du vara hemma när du skriver eller får du vara på ett kontor? Jag brukar vara hemma. Men jag kan sitta var som helst. Igår när jag åkte hit satt jag på tåget och skrev.

Vet du hela storyn innan du börjar skriva? Jag brukar skriva ett synopsis, ett slags tankekarta där början, mitten och slutet finns med. Resten kommer jag på under tiden jag skriver. 

Har du någon favoritbok? När jag var yngre tyckte jag om Maria Gripes böcker. "Skuggserien" och Tordyveln flyger i skymningen. Men om jag ska tipsa om en bra bok för er ålder så tycker jag Johan Rundbergs Nattkorpen

Alla Camilla Lagerqvists böcker.

Kort om Camilla

Kvinna med brunt axellångt hår och bruna ögon tittar in i kameran och håller i två böcker.

Namn: Camilla Lagerqvist
Yrke: Författare. Jobbade tidigare som journalist. 
Bor: I Knivsta, mellan Stockholm och Uppsala.
Familj: Fyra barn och en hund, snart två. 

Boktips från biblioteket

 1. Flykten till Amerika

  Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Emma Sigvardsson

  Trots att hon inte har några pengar lyckas Ingrid komma med på en av båtarna till Amerika. Alla hon träffar på resan är inte snälla. Följ med på ett spännande äventyr i tidigt 1900-tal.

 2. Den vita döden

  Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Emma Sigvardsson

  Trettonåriga Julia drabbas av sjukdomen tuberkulos. På sanatoriet, omgiven av döden, får hon uppleva den första stora kärleken.

 3. Rädda honom!

  Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Annika Edlund

  Ett magiskt äventyr som utspelar sig både i nutid och dåtid. En fruktansvärd tragedi och en tonårstjej som måste försöka ändra historien.

 4. Uppdraget

  Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Annika Edlund

  När Hilde och Ben flyttar in i samhället blir Maja glad och de tre blir bästa vänner. Men det är krig och ungdomarna dras snart in i den hemliga motståndskampen.

 5. Cirkusflickan

  Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Katarina Bodén

  I den här boken får vi följa Ellen och hennes uppväxt på en cirkus. Där lever hon i tron att hennes fattiga mamma sålde henne för att få pengar till en varm yllekappa och ett par skinnhandskar.

 6. Försvunnen

  Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Annika Edlund

  Varför kommer inte morfar som vanligt och hälsar på Disa? Tänk om han spärrats in på det otäcka Rasbiologiska institutet. Tillsammans med sina vänner gör hon upp en riskfylld plan för att leta efter sin morfar.