California

Frida och Cal flydde Los Angeles när staden blev för osäker. Nu försöker de överleva ensamma i vildmarken.

Av: Lepucki, Edan
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2014
Låna

Den amerikanska civilisationen har bit för bit fallit sönder. Det råder brist på det mesta och klimatförändringarna har fört med sig dödliga väderförhållanden. I spåren av ett kollapsat samhälle har det skapats skyddade enklavar för de välbeställda. Men många människor lever fortfarande i ruinerna efter vad som varit, utan fungerande lagar eller skydd.

Har varandra

Frida och Cal lämnade L.A. när tillvaron blev för farlig och har gett sig ut i vildmarken. Under en tid bodde de i närheten av en familj men nu är det bara de två igen. De har varandra men det är en hård tillvaro, de saknar mycket. De bär på förlusten av ett fungerande samhälle men också på sorgen efter förlorade familjemedlemmar.

Med långa mellanrum dyker det upp en man, August, som det är möjligt att byta till sig varor av. Han reser omkring med en åsna och vagn och idkar byteshandel med det fåtal personer som lever på farbart avstånd.

Vill hitta andra människor

När förhållandena förändras för Cal och Frida växer hennes nyfikenhet och önskan att hitta andra människor. Vad finns det bortom området där de bor? Vart reser August? Cal har inte mycket till val annat än att följa med när Frida vill ge sig ut på en expedition för att söka rätt på några formationer en dagstur bort, några skräckinjagande artefakter de hört talas om.

Välskrivet och intressant om en tillvaro där det mesta vi känner till skalats bort. Vad betyder kärlek, vad betyder familjen, vad betyder bekvämlighet och andra människor i relation till överlevnad och existens?

Legend

Av: Matheson, Richard Tipsat av: Sonja Viklund

En förödande katastrof har lämnat en överlevande kvar. Han är dock inte så ensam som han skulle önska.

Vägen

Av: McCarthy, Cormac Tipsat av: Craig McDonald

Mörk och omskakande berättelse om mänsklighetens natur och undergång.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 7 januari 2015