Byggnader av snö och is

Tittar vi nordbor ut genom våra rimfrostiga fönster, ser vi kanske inte skogen för alla träd. Där ute finns det nämligen enorma mängder byggnadsmaterial som det går att skapa så mycket mer än snögubbar av.

Igloo bygge
Känns repliken "Tar det aldrig slut på snöandet?" igen?

Vissa dagar kan pulsandet och skottandet kännas drygt, men varför inte utnyttja vinterns möjligheter? Ta till vara det suveräna byggmaterial som vintern så generöst försett oss med. Snö. Gratis och i obegränsad mängd.

Själkvlart med snögubbar

Barn förstår det på en gång. Finns det snö så ska den användas. Snögubbar poppar upp som svampar ur jorden, grottor grävs och fästningar byggs. Inga ritningar behövs. Man bygger på känsla.

Att bygga en riktig igloo av traditionell typ kräver mer kunskap. En förutsättning är att det finns hård vindpackad snö som du kan skära byggblock ur. En lättfattlig beskrivning hittar du i Lars Fälts Vinterfärden. I den får du också lära dig att göra en snökoja, ett alternativ att ta till när du bara har djup lössnö att tillgå.

Professionella arkitekter

Har du fått blodad tand och vill nå nya nivåer i ditt byggande kan du låta dig inspireras av vad proffs inom konst och arkitektur har åstadkommit när de satsat på ett nytt byggmaterial.
När man är liten vill alla bygga en snögrotta, sedan vill man bygga en större säger idésprutan och entreprenören Yngve Bergqvist i den läckert formgivna Istid: hotellet vid världens ände av Svenolof Karlsson, Fredrik Emdén och Ulf B. Jonsson.

Snöborg i Quebec, Kanada
Förr kom folk till Jukkasjärvi för att titta på midnattssolen eller norrskenet. Nu kommer man för att se isen från Torne älv, förvandlad till ekologiskt byggmaterial, grunden för Jukkasjärvis stora attraktion, ishotellet. Här har man lyckats med det osannolika konstycket att förvandla en ort som gjort sig känd som ett riktigt kallhål till ett hett turistmål.

Inte bara Jukkasjärvi

I kanadensiska Quebec finns ett syskonhotell, Hôtel de Glace. Det har gigantiska proportioner och finns åtegivet i Ice architecture av Michelle Gallindo. Liksom i Jukkasjärvi kan man här tala om en årlig total makeover. Hotellet byter skepnad varje vinter och har så gjort i 8 år. Till den senaste versionen behövdes 10 000 ton is och snö.

Om du inte är så låst vid byggets funktion och tänker mer fritt och formmässigt kan du hitta spännande skapelser i The Snow Show. Här har samarbetet mellan arkitekter och konstnärer resulterat i hissnande vackra och oväntade former. Man önskar bara att man kunde få se allt på plats.

Slott av is

Lokalt snöbygge

Förutsättningarna finns här i Västerbotten för att något liknande skulle kunna ske. Umeå har en Konsthögskola och en nyetablerad arkitektutbildning som bland annat arbetar med konstnärliga processer, hållbarhet och resursmedvetenhet. Den stora snöborgen på kajen i Umeå är ett utmärkt exempel och nu pryder snöskulpturer Rådhusesplanaden på samma ort.

Varför inte bygga en eftertankens katedral, en rofylld plats för troende, tvivlande och övertygade ateister? En plats för alla som behöver en stunds stillhet mitt i vardagen. Möjligheterna är oändliga. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
Foto: Photos.com

Bygg en igloo, instruktion på engelska.

1. Extreme architecture

Undertitel: [building for challenging environments]
    Av: Slavid, Ruth
    Publiceringsår: 2009