Burkar, flaskor, påsar och paket

Inredningsvärldens till synes aldrig falnande böjelse för antika små kärl och behållare, intresserar Hans Millgård. Han tar med oss på en resa från 1800-talskonserver via reklamslogans till femöreskola.

Gevalias Julburk
I var och varannan inredningstidning kan man hitta gamla burkar, flaskor och andra gamla förpackningar som inredningspynt. Ärvda föremål med en historia, auktionsfynd eller resultatet av flitigt loppisletande.

När ingenjör Andrée reste till Nordpolen 1897 hade han mängder av konservburkar i bagaget. Några innehöll ål i gelé levererade från Axel Linders fabrik för helkonserver i Stockholm, den första i Sverige. Birgitta Conradson berättar om händelsen i Sillburkar & tvålkartonger, en bok om förpackningar och deras historia. Den franske köksmästaren Appert hade redan på 1810-talet tagit det första steget mot en ny konserveringsmetod tätt följd av engelsmannen Peter Durand, konservburkens fader.
  Övergången från lösviktsförsäljning till handel med färdigpaketerade varor brukar kallas "den tysta revolutionen". Från att ha gjort affärer över disk kom övergången till självbetjäning i snabbköpen. Förpackningsindustrin var en drivande kraft i arbetet. Butiksägarna lockades med rationaliseringsvinster och större dagskassor.

Fiskar-Smorning
Genom att affärsrummen organiserades på ett säljeffektivt sätt, skulle dessutom impulsköpen öka. Med en tilltalande presentation och en rejäl dos kundpsykologi skapades kundens behov av varor på samma gång som det tillfredsställdes. Det var förpackningen som skulle sälja innehållet. Inte för inte lanserades vid den här tiden en schlager med refrängen: Allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt!

Kunderna lockades med argument som köpfrihet, tidsvinst, självständighet och diskretion. Intresset för vardagliga föremål av det här slaget fanns tidigt hos etnologer och museifolk. Senare har även idéhistoriker och mer samhällsinriktade forskare tagit sig an ämnet.

Forskarna har tittat på hur förpackningarna ändrats alltefter handelns utveckling och förpackningsindustrins framsteg samt hur de påverkat konsumenternas beteende. I nytänkande och ovanligt läsbara Burkar, påsar och paket synar ett antal forskare ämnet ur olika perspektiv. Det kan handla om lanseringen av socker för masskonsumtion eller vodkaflaskans väg i amerikansk TV-underhållning.

Mazetti Ögon-Cacao
Ögonkakao från Mazetti blev ett av de första fabriksförpackade livsmedlen i Sverige. 1956 behövde företaget en ny logotype och utlyste en internationell designtävling som vanns av Olle Eksell. Hans nytolkning av ögonmotivet blev en omedelbar succé och har blivit en klassiker bland företagssymboler. I Lasse Brunnströms nyutkomna Svensk designhistoria, en basbok för alla designintresserade, kan man läsa om Olle Eksells och andras arbete med att snabbköpsanpassa den nya tidens förpackningar.

I en annons från 1956 puffar en förpackningsjätte för en hälsosam dryck på burk, som gjord för friluftsbruk: "Tur att vi köpte exportöl på burk". Enligt reklamen är den en sundare och sobrare dryck, en dryck som gör att man sover bättre och vaknar mer utvilad. Dessutom är den praktisk: Ni slipper pant eller returspring. "En triumf för förpackningsforskningen" är de stolta slutorden. Annonsen är en av flera hundra i Köp! Folkhemmets reklam, en nostalgichock i bokform.

Frisco Syrliga Karameller
Många samlare har ett gott öga till förpackningar. En som tidigt visade just detta var den originelle Per-Olof Nilsson i Ytterån, några mil väster om Östersund. Han samlade på allt. Den gigantiska samlingen, varav över tjugotusen objekt är olika sorters förpackningar, finns sommartid att beskåda i Mus Olles Museum.

Godisförpackningar kan väl räknas till det mer lättsamlade och den som är lagd åt det hållet kan låta sig inspireras av Tidernas godis av Sven Hagman för att sedan bygga på med Karameller och Godis av Birgitta Conradson. Här kan finns allt från forna dagars begravnings- och annan högtidskonfekt till senare tiders kolor och tablettaskar.

På min tid kunde man köpa Femöreskolor och tablettaskar för 25 öre i närmsta kiosk. En ask med saltlakrits kunde man få för 15 öre och hade man en krona i börsen omvandlades den raskt till en enkronas chokladkaka. En sällsam lycka för en godissugen tioåring.

Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
Foto: Ove Persson

1. Svensk designhistoria

Av: Brunnström, Lasse