Bryta om

Minna Krall hoppas på en nystart nu när hon ska börja i gymnasiet. Hon har inte hört av mamma på hela sommaren och troligtvis är Minna den enda från gamla klassen som ska gå på Skärholmens gymnasium. Men riktigt så bra blir det inte.

Av: Anderberg Strollo, Åsa
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2007
Låna

Minna sitter på tåget på väg till skolan. Mittemot sitter en mamma med ett par småungar som äter och slaskar med maten. Minna funderar på hur deras liv ser ut.

Hopp och besvikelse

Minna tar på sig mössan, drar ned den en bit över ansiktet och hoppas att hon kommer undan biljettkontrollen som så många gånger förut. Hon fokuserar på att inte bita på naglarna som hon jobbat med så länge, filat och målat. Hon är nöjd med sitt utseende idag. Jeansen ser okej ut och över linnet, som hon stal från köpcentret, har hon en jacka så att hålet där stöldlarmet en gång satt inte syns.

Plötsligt ser hon ett bekant ansikte. Vad gör hon här, vad ska hon till Skärholmen och göra? Säg inte att hon också ska gå i gymnasiet i Skärholmen. Det här skulle ju bli en nystart för Minna, men om hon också ska gå där kommer det att bli fruktansvärt.

Livet är inte enkelt

Minna Krall har hoppats på en nystart i gymnasiet, men det blir inte riktigt så. Mamma kommer hem efter bara ett par veckor och Minnas fiende från förra klassen hamnar i samma klass som hon själv. Med den psykiskt sjuka mamman som lider av borderline och schizofreni blir även första året i gymnasiet en plåga. Minnas mamma kräver mycket tid och omvårdnad, så mycket att Minna flera gånger om måste skolka för att ta hand om henne.

Bryta om är väldigt stark och ingenting för en känslig läsare. Man lever sig verkligen in i boken och inser att bara för att man bor i Sverige så betyder det inte att man har pengar och familj, eller vänner i skolan. Jag tycker mycket om boken och tycker att alla över tolv år kan läsa den. Boken är stark och har ett viktigt budskap som borde komma fram oftare. Livet är inte enkelt bara för att det ser så ut för en annan person.

Blod

Av: Anderberg Strollo, Åsa Tipsat av: Annika Edlund

En ny bok av Åsa Anderberg Strollo. En bok om identitet, om att plötsligt misstänka att man kanske inte är den man är eller trott sig vara.