Bryta om

Minna är på väg till sin första dag i gymnasiet. En helt vanlig sextonårig tjej? Knappast. Men det är dags att börja om nu, att bryta om.

Av: Anderberg Strollo, Åsa
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2007
Låna

Minna kom inte in på det gymnasium hon ville. När man måste ta hand om sin psykiskt sjuka mamma är det svårt att få betygen och närvaron att räcka till. Men på skolan ute i Skärholmen, där ingen känner henne sen tidigare, tänker Minna att hon kan börja om. Hon ska satsa på skolan och göra något av sitt liv.

Hopplös kamp

Förhoppningarna sjunker när hon upptäcker att äckligt perfekta Emma Larsson från hennes gamla högstadieskola har hamnat i samma klass. Och när mamma ännu en gång blir utskriven från psyket, trots att hon inte alls är frisk, känns alla chanser att börja om som bortblåsta.

Minna har tagit hand om sin ömtåliga mamma ända sedan pappa övergav dem. Han har en ny familj nu och bryr sig inte om dem. Minna har inga pengar, och ingen möjlighet att sköta skolan. Älskade Eddie finns i Minnas liv, men inte ens han får veta sanningen om hur hon har det. Några vänner har hon inte. Situationen blir alltmer ohållbar.

Bryta om är en väldigt berörande och realistisk berättelse om en flicka som har allt ansvar för sin psykiskt sjuka mamma. Hon håller skenet uppe gentemot alla vuxna, men själv håller hon på att gå under.

En mycket stark läsupplevelse.