Brott och straff i Sävarbygden

Ett stycke spännande lokalhistoria håller på att lyftas fram ur dammiga arkiv. Det är de forna länsmännen i Sävar, vars protokoll och anteckningar ska göras tillgängliga och sökbara i en databas.

Ansvarig för arbetet är Mats Stålfjäll som via ett statligt projekt fått möjlighet att bearbeta materialet.

Underlaget består av protokoll och anteckningar som länsmannen har skrivit när han hållit förhör med misstänkta personer. Även utmätningar, exekutiva auktioner och brevväxling med andra myndigheter ingår i det stora materialet, som består av över 3000 sidor handskriven text.

Ny databas med fler sökmöjligheter
Dessa textsidor finns avfotograferade och kan läsas på Riksarkivets hemsida  www.svar.ra.se för kunder med abonnemang. För att kunna hitta i det omfattande materialet görs nu en databas där personnamn, orter och brottstyper blir sökbara. Databasen görs också tillgänglig på Riksarkivets hemsida.

Länsmannen var en myndighetsperson med stort inflytande i många frågor i sitt distrikt. Det aktuella materialet handlar om tiden 1840 till 1910. Under denna tid var fyra länsmän verksamma i Sävar.
 
– Arkivet är intressant inte enbart för brotten som beskrivs. Det ger även en inblick i livet som levdes. Klasskillnader, förhållandet mellan män och kvinnor, generationsskillnader, det finns många intressanta iakttagelser man kan göra. Även hur rättsväsendet fungerade för länge sedan, berättar Mats Stålfjäll.



Stölder, fylleri och tjuvfiske

Exempel på vad man kan hitta är en hel del fylleribrott och förargelseväckande beteende under rusets inverkan. Även stölder, tjuvfiske och jakt med otillåtna metoder är vanligt, samt försummelser av olika slag, till exempel att en väg inte har blivit plogad.
 
– Ett lustigt exempel är brottet otillåtet nyttjande av väv! Bland de mer dramatiska brotten finns mordbrand, dråp och vådaskjutningar.
 
Dessa utredningar fördes sedan vidare till tingsförhandlingar i Umeå. Där var länsmannen åklagare. Domarna som föll vid tinget finns att läsa om i domböckerna.

Moralisk tid
– Materialet ger en god bild av det liv som levdes på landsbygden. Det var en moralisk tid där kyrkans normer var rådande. Brotten begås ofta i ett läge av ekonomisk nöd, för att lindra svält och umbäranden, säger Mats Stålfjäll.
 
Sävarbygden träder fram på sidorna. För den historiskt intresserade finns mängder av intressant källmaterial att granska.

Text: Mats Enarsson, Sävarbiblioteket
Mats Ståljfäll
Mats Stålfjäll gör databasen.
 
 
Protkoll från 1875
Protokoll från 1875
 
Nils Jacob Bergstedt
Nils Jacob Bergstedt. Född 1825 i Lövånger, död 1893. Länsman i Sävar 1857 - 1890
     

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Mats Enarsson den 3 december 2007