Broar som förenar

Broar nära och fjärran. De knyter samman och överbryggar. Det finns en hel del böcker, filmer och fotografier att försjunka i om sammanlänkande arkitektur av detta slag.

Bro med utsiktsplats
"Alltid har människan älskat broar
Av alla byggen är bron det främsta-
längtans väldiga andetag
häver ett revben ur jordens bröstkorg!"

Så skrev Anna Greta Wide för över ett halvsekel sen i en diktsamling som heter Broar.
Och visst har broar fascinerat många människor, alltifrån de första enkla varianterna byggda med naturmaterial som trä, rep och sten, till dagens skapelser, tekniskt avancerade och fulländade i form.

Brobyggande och brostatistisk

Vill man börja från början med ämnet är Broar – så byggs de av Anne och Scott MacGregor en enkel men pedagogisk introduktion. Kortfattade texter och tydliga streckteckningar ger en bas att bygga vidare på.

Det går sedan bra att fortsätta med Broar: Från akvedukter till Öresundsbron av Lionel Browne som med utgångspunkt från olika byggmaterial och tekniker och med ett rikt bildmaterial guidar oss genom brobyggandets historia.

Broar i Sverige och hela världen av Gunnar Hedin innehåller fakta och berättande partier om både svenska och utländska broar. Här finns bland annat avsnitt om uppmärksammade olycksbroar, vinterolympiska broar, broar som gett upphov till böcker och filmer och ett oumbärligt avsnitt med brostatistik för alla kalenderbitare.

Lokala broar och deras berättelser

Gamla Tallbergsbron utanför Nyåker
De tre Tallbergsbroarna från olika epoker som korsar Öre älv några kilometer från Nyåker, får ett särskilt kapitel. Där berättas bland annat den dråpliga historien om generalrepet inför invigningen av bro nummer två, som invigdes 1919 och som då var världens största normalspåriga järnvägsbro av stenmaterial. Samma unika brotrio redogör Irene Gustafson för i Tallbergsbroarna och den andra är dessutom utgångspunkten för Sune Jonssons dokumentärroman Brobyggarna.

Ett annat samtida bygge finns dokumenterat i tidskriften Västerbotten 1990:1 och artikeln 11381 meter – Historien om Obbolabron, ett brobygge som på sin tid var det största i hela Norden.

I 18 broar, som gavs ut i samband med Botniabanans invigning får vi följa med på en fotografisk och poetisk resa i den nya banans spår. 18 av sammanlagt 143 broar som ingått i projektet finns med. Fotograferade av Leif Milling under olika årstider och ur olika perspektiv, spännande och oväntade. Bo R. Holmbergs korta poetiska texter kompletterar och ger sammanhang med berättelser som förankrar bro till plats.

Hisnande fotoböcker

För den som vill veta mer om det svenska brobeståndet finns ett måste för varje broälskare, Våra broar – en kulturskatt skriven av Sven Olof Ahlberg och Bengt Spade. Här ges en faktaspäckad genomgång av 190 väg- och 163 järnvägsbroar av både äldre och nyare slag som anses värda att bevara.

Röd träbro
Några böcker är exempel på ren fotokonst. som Cross Water av Ewa K Andersson. Hon koncentrerar sig på de riktigt stora objekten som Öresunds-, Ölands- och Högakustenbroarna.
Hisnande vackra bilder i en färgskala som ger ett nästan overkligt uttryck. Bob Hansson är poetisk följeslagare och hans texter blir en välgörande kontrast till de magnifika bilderna och bokens genomdesignade yttre.

Gamla tekniker parade med ett abstrakt formspråk har varit ett av Lennart Olssons recept för att utveckla och fullända den svartvita fotokonsten. Hans bilder är ibland grafiskt rena, ibland oändligt valörrika som gamla gravyrer. Hans innehållsrika From One Side to the Other är ett verk av en mästare.

Text: Hans Millgård, Minabibliotek.se 
Foto: Ove Persson, Anders Olofsson

Två av Hans Millgårds favoritbroar:

"De är av mindre slag och belägna mellan Kassjö och Smörsjön några mil utanför Umeå. En helt ny och en med åtskilliga år på nacken. Bägge två i trä och självklara i sin omgivning. Den ena nyligen byggd, rödmålad och grann, rustikt byggd för många transporter.

Den andra, grånad och något tärd av tidens tand har också fungerat som en fest- och mötesplats. Här har firats brofest i lövsprickningstider, dansats till fiolmusik och druckits kaffe som kokats över öppen eld. Nu är brobyggaren borta men bron finns kvar. Att färdas över eller göra en paus på."

 1. Broar

  Av: Wide, Anna Greta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1956
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  Finns som: Bok
 2. Broar - så byggs de

  Av: MacGregor, Anne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1984
  Klassifikation: Teknik, Industri, Kommunikationer
  Finns som: Bok
 3. Broar

  Undertitel: från akvedukter till Öresundsbron
  Av: Browne, Lionel
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Matematik
  Finns som: Bok
 4. Tallbergsbroarna

  Av: Gustafson, Iréne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Norrland
  Finns som: Bok
 5. Brobyggarna

  Av: Jonsson, Sune
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1969
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. 18 broar

  Av: Milling, Leif
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Teknik, Industri, Kommunikationer
  Finns som: Bok
 7. Våra broar

  Undertitel: en kulturskatt
  Av: Ahlberg, Sven Olof
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Matematik
  Finns som: Bok
 8. Cross water

  Undertitel: möten med broar : encounters with bridges
  Av: Andinsson, Ewa K
  Språk:
  Svenska Engelska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Teknik, Industri, Kommunikationer
  Finns som: Bok
 9. From one side to the other

  Undertitel: bridges
  Av: Olson, Lennart
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Fotokonst
  Finns som: Bok
 1. Brobyggarna

  Av: Jonsson, Sune Tipsat av: Hans Millgård

  Gripande människoöden lyfts från glömskan i Sune Jonssons roman om hur en bro blev verklighet.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 8 november 2010