Brajabiblioteket

Vad ska man ta sig till när ett litet filialbibliotek någonstans i Norrland är hotat av nedläggning för att utlåningsstatistiken är dålig?

Tore, chefen för filialen, har varit på möte och där fått veta att eftersom utlåningssiffrorna är så dåliga, hotas filialen av nedläggning. Personalen får tre månader på sig att förbättra statistiken och då kanske politikerna beslutar att biblioteket får finnas kvar.

Marijuanaodling i magasinet

Men Tore har redan en idé, högst olaglig, som han tillsammans med den ganska nyanställde bibliotekarien Karl ska förverkliga. De ska starta en marijuanaodling i det vattenskadade magasinet i källaren. Sedan ska de leverera färdiga jointar i ”rekommenderade böcker” som läggs i skåpet under lånedisken. Via olika kanaler går ryktet att man ska fråga efter ”rekommenderade böcker” för att få en preparerad bok.

Även övrig personal på filialbiblioteket blir engagerade en efter en, högst motvilligt, men för sin arbetsplats  och för sina trogna låntagares skull så ställer de upp. Vad gör man inte för kulturens och bibliotekets överlevnad?

Tankarna går till filmen Kopps där ett gäng poliser börjar begå brott för att inte den lokala polisstationen ska läggas ner.  En smårolig, satirisk och annorlunda berättelse.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Eva Häggström den 18 juni 2018