Bröllopsfotografen

Ulf Malmros berättar på ett humoristiskt sätt vad som kan hända när ortens store son beslutar sig för att lämna det trygga samhället för stressen i Stockholm.

Liksom i sin tidigare film Smala Sussie handlar Bröllopsfotografen om ett litet samhälle i de värmländska skogarna.

Fotodrömmar

Robin är son till orten Molkoms stora förebild Ove, som är förman i sulfatfabriken. Själv jobbar han också i fabriken men är mer intresserad av att fota. Varje gång orten har en tillställning är Robin där med sin kamera. Hans dröm är att starta en egen fotostudio, men han inser tidigt att en sådan marknad inte finns i Molkom.

På sin systers bröllop anlitar Robin den forne TV-stjärnan och skandalmannen Johnny Björk för att göra en komediföreställning. Johnny som spelas av Kjell Bergkvist vill dock göra seriös teater, något som inte uppskattas av bröllopsgästerna. Föreställningen avbryts och Johnny flyr tillbaka till Stockholm utan att ta betalt.

För att betala tillbaka sin skuld till Johnny blir Robin erbjuden att fotografera på ett överklassbröllop i Stockholm. Robin ser sin chans och beslutar sig för att åka dit. På plats inser han att det är stor skillnad mellan Djursholm i Stockholm och Molkom i Värmland.

Glömmer sina rötter

I Stockholm försöker Robin skapa sig ett namn. För att lyckas försöker han bli vän med miljonären "Classe" (Johannes Brost). Robin glömmer sina rötter och börjar snabbt bete sig som en överklassmänniska.
 
Förutom att beskriva klasskillnaderna i Sverige handlar filmen om vilka förväntningar som vi ställer på varandra. Precis som i Smala Sussie använder Ulf Malmros humorn som ett verktyg för att beskriva tragiska livsöden. I vissa scener är det lätt att bryta ihop av skratt, i andra scener är det svårt att inte få ont i magen av den mörka humorn.

Robin spelas av Björn Starrin som i Smala Sussie gestaltade den numera kultförklarade karaktären "Pölsa". Utöver att stora delar av ensemblen är densamma finns många likheter mellan filmerna. Men Bröllopsfotografen lever också sitt eget liv, mycket beroende på Johannes Brosts skickliga skådespelarinsats.


Se trailern:

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Baland Reza den 4 mars 2010