Bosse & Bella och trumpna Donald

En mycket aktuell bilderbok där Måns Gahrton och Amanda Eriksson vänder sig till båda sina målgrupper, den vuxna högläsaren och det lyssnande och tittande barnet.

En ny kille, Donald, har börjat på Bosse och Bellas förskola. Han har ljust lockigt hår med flygig lugg och ser sur och bestämd ut. Donald har nyss flyttat in i det vita huset alldeles intill lekparken där barnen brukar leka.

Redan den första dagen märks det att Donald vill bestämma, om allt. Han bygger en mur i lekrummet för att stänga ute de andra barnen. Han slösar med el och äter upp alla bullar som barnen bakat tillsammans.

Politisk satir

Visst är det något bekant över den trumpna Donald. En vuxen läsare uppfattar författarens politiska satir. Barn förstår bilderbokens budskap, att det är roligare att leka tillsammans med andra, även om det innebär att en inte alltid får bestämma allting själv.

Det finns fler bilderböcker om Bosse och Bella men de tar upp mer vardagsnära ämnen, som att borsta tänderna och äta.

Läs också

  1. Diktatorn

    Av: Stark, Ulf Tipsat av: Annika Edlund

    Diktatorn ryter Nej! när mamma vill pussa, han beställer fram stjärnor och måne på himlen till kvällen. Han ryter till och med till sig själv när han ska sova. SOV! (då måste han lyda såklart).

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Nordenback den 27 november 2018