Borat

TV-mannen Borat Sagdiyev, Kazakstans fjärde mest kända person, får i uppdrag att göra en reportageresa till USA. Den blir en häftig kulturkrock för honom och alla han möter, inklusive fotomodellen och skådespelerskan Pamela Anderson.

Språk: Engelska Svenska Norska Danska Finska Ryska Nederländska
Publiceringsår: 2007
Låna
Filmen, vars originaltitel är "Borat : Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan", är förstås en låtsasdokumentär och den sanslöst rolige huvudpersonen har skapats av brittiske komikern Sacha Baron Cohen. Borat påminner delvis om Kurt Olsson i sitt sätt - han är framfusig och låter sig inte begränsas av några sociala hämningar. Men till skillnad från sin göteborgske föregångare är Borat dessutom väldigt antisemitisk och sexistisk.
 
Det är ju alltid uppfriskande med en film som väljer att inte vara politiskt korrekt och "Borat" tänjer rejält på gränserna för vad man kan skämta om. Man kan ha viss förståelse för en del av de starka reaktioner som filmen har mött. Den ger t.ex. inte en särskilt smickrande bild av Kazakstans befolkning. Den är dock så överdriven att man inte kan ta scenerna från Borats hemstad på allvar.
 
När filmen gör narr av USA känns det betydligt mer verklighetsnära. Regisserade scener blandas med dokumentära, vilket gör det svårt att veta vad om är påhittat och vad som är på riktigt. Regissören har sagt att allt i filmen är sant, men så kan det inte vara - hoppas jag. Några personer lär ha stämt filmbolaget eftersom de tycker att de blivit vilseledda till att medverka, men även det kanske var en del av marknadsföringen?
 
All publicitet är god publicitet och den här filmen har utan tvekan gjort den forna sovjetrepubliken Kazakstan mer känt. Och Borat Sagdiyev måste numera anses ha ersatt diktatorn Nursultan Nazarbajev som landets mest berömda person.
 
Känsliga tittare varnas: Filmen är i första hand en satir, men innehåller även en del kiss- och bajshumor samt lyteskomik.