Boktipsare: Moa Wållberg

Moa Wållberg är skolbibliotekarie i Nordmaling och läser gärna böcker som tar henne bort från verkligheten, särskilt urban fantasy och manga.

Bild av Moa Wållberg. Hon har brunt hår och vit prickig blus och står framför en hylla i biblioteket. Foto: Karin Jonsson Sandström
Vad läser du helst för slags böcker?

– Urban fantasy mestadels och på engelska för det mesta. Jag läser en del manga också. När jag läser vill jag bort från verkligheten och komma till en annan värld. I urban fantasy har man ena foten kvar i verkligheten och befinner sig lite mittemellan. Jag gillar det, möjligheten att magi finns. Manga är inte som andra serier, utan innehåller mycket överdrifter och dramatik. 

Vad letar du efter i en bra bok?

– Spänning och magi. Det får gärna vara lite kärlek och finns där en överraskande vändning är det ännu bättre. Jag vill bli uppslukad och förlora kontakten med verkligheten för en liten stund. Det blir bäst när författaren har lagt ner tid på att bygga upp ett nytt samhälle, en ny värld med en magi som fungerar. 

Vad läser du just nu?

– Just nu läser jag Slutet av Mats Strandberg. Jag läser ofta flera böcker samtidigt men det är den jag läser aktivt. Sedan har jag några mangaserier jag håller på med. My hero academia och Promised neverland ligger på nattygsbordet. 

Vilka genrer känner du dig mest hemma i att tipsa om?

– Manga, fantasy, science fiction och dystopier. Jag har lite koll på ungdomdeckare också, kanske framför allt för unga vuxna. 

Kan du tipsa om några favoriter inom dessa genrer?

– Jag har nästan läst klart Cassandra Clares "The mortal instrument"-serie och de prequels som finns. Jag tycker nog att de är ännu bättre, serien som heter "Infernal devices". Jag kan också tipsa om författaren Holly Black. Hon har skrivit mycket bra, till exempel The cruel prince. Och Maggie Stiefvater. När det gäller vuxenböcker kan jag tipsa om Diana Gabaldons Outlander och författaren Deborah Harkness. Böckerna om Narnia var min ingång till fantasy. 

Du är skolbibliotekarie, hur jobbar du med tips till eleverna?

– Dels går jag ut i klasserna och ger boktips och dels ser jag till att finnas till hands när de kommer till biblioteket. Jag försöker ha en dialog med dem och fråga vad de vill läsa, och om det är något de tycker att vi ska köpa in. 

Var får du boktips ifrån?

– Mycket från min omgivning, min syster och ibland låntagare. Det händer att jag ser böcker i reservationshyllan som jag tycker ser intressanta ut. Sedan är det sociala medier och internet, både sådant jag följer för jobbets räkning och för egen del, till exempel Science fiction-bokhandelns Instagramkonto. 

Titlar från texten

 1. Slutet

  Av: Strandberg, Mats
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Stad av skuggor

  Av: Clare, Cassandra
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Clockwork prince

  Av: Clare, Cassandra
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. The Cruel Prince

  Av: Black, Holly
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Främlingen

  Av: Gabaldon, Diana
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 6. Alla själars natt

  Av: Harkness, Deborah
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 7. Min morbror trollkarlen

  Av: Lewis, C. S
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

 1. 12 fantasyserier för ungdomar

  Artikel Skrivet av: Oscar Hakelind

  Här är några riktiga bladvändare med fantastiska världar och spännande äventyr. Oscar, som har gjort sin prao på Umeå stadsbibliotek, tipsar om fantasyserier. Antagligen de bästa han har läst.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 10 april 2020